Много добро представяне на българските пилоти в Румъния

Много добро представяне на българските пилоти в Румъния

Много добре като цяло се представиха българските пилоти, които участваха в първия кръг от Националния шампионат по картинг на Румъния. Общо 10 наши представители се състезаваха в Букурещ в 5 различни класа. В 4 от тях български пилоти успяха да се качат на подиума.

В кралския клас KZ на 3-а позиция се класира Любомир Гърков. Той можеше и да се класира по-напред, но нямаше шанс. Екипът му се забави при излизането на грида заради смяна на гумите в последния момент. Затова Любо не бе допуснат да стартира от решетката. Той тръгна от бокса, а освен това Бяха поставени такива за суха писта, което се оказа неправилният избор. Така той просто кара, за да завърши 5-и.

Гърков стана 3-и в клас KZ-2

Във второто състезание пловдивският пилот направи силно каране. От 5-а позиция на грида, той бързо излезе 3-и. После след оспорвана битка стана и 2-и и беше най-бърз на пистата, но нямаше време да настигне лидера Николае Трифу, който спечели двете състезания и стана първи в общото класиране.

В OKJ нашите пилоти направиха много добър първи финал. В него Дешков напредна с 2 места и завърши 5-и, следван от Кристиян Димитров, който се изкачи с 3 позиции спрямо стартовата. Томи Хаджийски обаче изглежда получи технически проблем и просто кара, за да завърши 8-и.

За жалост нашите представители в тази категория нямаха късмет във втория. Хаджийски имаше проблеми още преди старта и не можа да потегли. Дешков направи страхотен старт от 5-а позиция и бе 3-и, но след контакт с друг пилот отпадна още в първата обиколка. Кристиян финишира 6-и, на която позиция той завърши и в общото класиране за кръга, следван от Дешков.

Алекс Дешков (вляво) в битка за позиция в клас OKJ

В клас Rotax Senior от полпозишън потегли друг наш представител Мартин Беков. В първото състезание днес той водеше до 9-ата обиколка, в която допусна да бъде изпреварен от двама румънски пилоти. В 12-ата при опит за изпреварване последва контакт с другия състезател, в резултат на който румънецът се завъртя и изостана. Марти продължи и стана 2-и.

Във втората надпреварата условията бяха доста сложни, като заваля леко. Беков от 2-и изостана 3-и на старта при вече доста хлъзгава писта. След това се смъкна до 4-о място, като не се чувстваше уверен при нестабилните условия. После постепенно влезе в ритъм и в края бе най-бързият на пистата, но нямаше време да настигне пилотите пред него. В общото подреждане Беков е 3-и с 33 точки. Победител стана Раду Иордаке.

Беков се качи на подиума в клас Rotax Senior

В Mini 60 имахме двама представители. Третият в решетката Слави Минков изостана с 2 места на старта и се озова 5-и. После за малко загуби позиция и спрямо другият наш пилот Петър Шингов. След това започна да вдига темпото, изпревари Петър, а в последната обиколка и двамата пилоти пред него, за да завърши 3-и.

Съответно във финал 2 Минков потегли също 3-и. Той успя да запази 3-ата позиция след старта и я удържа до финала, като на нея се класира и в общото подреждане за кръга. Шингов завърши 6-и след здрава битка, което му отреди 5-о място в общото подреждане.

Слави Минков се пребори за 3-ата позиция в Mini 60

В клас Pufo, който е еквивалент на нашия Mini BG, участваха 3-ма наши пилоти, сред които две дами – Виктория Янкова, Мартина Бонева и Деан Дамянов. Последният се класира 3-и в първото състезание след оспорвана битка с 4-ия Моя, като нашият пилот показа добро защитно пилотиране. Янкова стана 7-а, а Бонева бе дисквалифицирана.

Голямата изненада Дамянов поднесе във втората надпревара. Той стартира 3-и, атакува пилотите пред себе си и направи страхотно двойно изпреварване на обратния завой в средната част на пистата, излизайки начело. В следващите обиколки той успя да натрупа малка преднина, която удържа в последния тур спрямо настигналия го румънския пилот Моя.

В общото класиране Дамянов събра 41 точки, колкото и Ерик Вранчеану, като румънският пилот спечели първото място в общото подреждане заради по-добра най-бърза обиколка. Янкова бе класирана 8-а, а Бонева 10-а след силно каране във финал 2.

Деан Дамянов изненада всички и стана 2-и в общото класиране в Pufo

Класирания от всички класове с българско участие: