Момчилов, Минков, Димитров и Гърков с победи за Пролетната купа в Хасково

Момчилов, Минков, Димитров и Гърков с победи за Пролетната купа в Хасково

Деан Момчилов, Слави Минков, Кристиян Димитров и Любомир Гърков спечелиха състезанието за Пролетната купа в класовете Mini BG, Mini, Junior/Senior и KZ, което се проведе през миналия уикенд в Хасково.

Надпреварата бе организирана от Гърков картинг спорт и премина при слънчево и топло време за края на март. Това състезание напрактика постави началото на професионалния картинг спорт у нас. Въпреки по-малкия брой пилоти, то предложи някои битки и премина при много добра организация.

Регламентът на състезанието беше много интересен, като пилотите трябваше да направят по 2 състезателни манша в двата дни (общо 4). Два от тях бяха в права, а другите 2 в обратна посока. Днес се състояха 3-ия и 4-ия манш.

Подиумът в клас Mini BG

При най-малките в Mini BG Деан Момчилов записа още 2 убедителни победи, с което си осигури и първото място в крайното класиране. На второ място и в двете състезания днес финишира Стоян Драганов.

След последното обаче се оказа, че моторът има отклонение от регламентираните параметри на двигателя и Драганов бе дисквалифициран от 4-ия манш. По този начин Стоян остана 4-и в крайното класиране, зад единствената дама в състезанието Силвия Станчева и Емил Стойков.

Първите трима в Mini

В клас Mini пилотите бяха трима, но все бързи. След двете си победи вчера, днес Слави Минков отново бе най-бърз. И в двата манша той поведе след старта и спечели убедително.

Зад него сериозна битка за второто място водеха Петър Шингов и Христо Младенов. В манш 3 Младенов бе на 2-а позиция след старта, но в хода на надпреварата Шингов с красива маневра на последния завой успя да го изпревари. В манш 4 Петър направи по-добър старт и мина пред Младенов още в началото, след което позициите се запазиха.

В категория Junior/Senior победител стана месният пилот Кристиян Димитров. И в двата манша днес той води битка с Томи Хаджийски. Последният повеждаше и двата пъти от 2-а позиция след старта. В хода на маншовете Димитров беше по-бърз и успяваше да изпревари пилота от Плевен.

Призьорите в Junior

В общото класиране Томи е 2-и, а трети се нареди Калоян Генов, който завърши на тази позиция и в днешните маншове. В 4-ия той подобри значително темпото си и бе по-близо до пилотите отпред. Четвърти и единствен пилот в Senior стана Виктор Върбанов.

В кралския клас KZ победата взе Любомир Гърков. В 3-ия манш днес той направи фалстарт, но след това постепенно започна да се откъсва през съперниците си. След няколко обиколки заради паднала верига спря вторият до момента Искрин Арабаджиевв.

До финала Гърков пък успя да натрупа повече от 10 сек аванс пред втория Алекс Коларов и така „изби“ секундите от наказанието си. Коларов обаче бе декласиран заради по-ниско тегло от минимално позволеното. Така втори бе класиран включилият се днес в надпреварата Красимир Лазаров.

Почетната стълбичка в KZ

В манш 4 Искрин поведе, но този път той направил фалстарт. В следващите обиколки бе задминат от Гърков, а после спря заради технически проблем. От това се възползва Лазаров, който завърши 2-и, пред Коларов. В крайното класиране на състезанието в KZ втори e Коларов, а 3-и Арабаджиев.

След края на състезанието Димитър Гърков от отбора организатор благодари на всички, които уважиха събитието, като сподели, че е очаквал повече пилоти да дойдат да се състезават.

Крайни класирания в отделните класове: