Наши пилоти изпробваха първия български симулатор PT Racing

Наши пилоти изпробваха първия български симулатор PT Racing

Популярните наши пилоти Никола Цолов, Любомир Маринков и Павел Лефтеров имаха възможност да изпробват първия български симулатор. Става въпрос за PT Racing Simulator.

Това е тренировъчно оборудване за пилоти, пресъздаващо виртуална реалност в максимално близки до реалните условия, които предлага едно състезание, в различни варианти – Формула 1, GT сериите, DTM и други.

Всеки желаещ може да пилотира чрез VR очила, реален волан с разновидности за различните категории, скоростен лост, планки за смяна на скоростите, педали и хидравлична ръчна спирачка. Реалното усещане, което може да бъде постигнато с PT Racing Simulator, е 95% доближено до това на истинските състезания.

Това е и причината, поради която всички пилоти прекарват стотици часове в тренировки на симулатори преди да излязат на реална писта. Използва се и реална база данни от състезателни автомобили, за да се получи абсолютно автентично и максимално близко усещане до това в истинските такива.

Страхотен шанс да го изпробват имат всички професионални състезатели и любители на мотор спорта и компютърните симулации у нас. Това може да се случи до 9-и февруари включително на пистата в София Картинг Ринг.  Само с този симулатор може да управлявате болида на Аертон Сена – Макларън, MP4-6 по улиците на Монако. А усещането е невероятно. В това се убедихме и ние от karting.bg. Имахме възможност да направим няколко обиколки на трасето с доста буйния и мощен болид с двигател V12 с обем 3.5 л, без подпомагащи системи.

„Симулаторът беше много добър, защото усещаш много добре завоите и спиранията в сравнение с други симулатори, при които седалката не се мърда заяви Никола Цолов. – Също така ми хареса повече от симулатора, който бях пробвал в Маранело в музея на Ферари. На него не се чувстваше толкова добра мащабът. Трябваше да започнеш спирането по-рано от нормалното. А това често води да завъртане или сблъсък. На българския симулатор ми харесва и че има VR, с който можеш да гледаш настрани.“

Маринков, който е шампион по картинг в Rotax Senior за 2018 г. Той също остане впечатлен от видяното и изпитаното. „Не съм карал истински състезателен автомобил, нито формула, но въпреки това мисля, че усещането в кокпита бе максимално близо до действителните условия, каза Любо. – Всичко е много реалистично и в един момент дори забравяш, че се намираш в симулатор. Останах приятно изненадан от цялостното поведение на автомобила, това че е послушен и изпълнява много точно всички команди. Доставя огромно удоволствие и адреналин!“

Моушън симулаторът е изцяло разработен от българина Борислав Богданов. Състезанията и моторспорта са негова страст още от детството. Баща му, Николай Богданов, дългогодишен рали състезател, допринася за това.

Повод за гордост е, че българския симулатор взе участие в Световния рали шампионат в Германия през 2017 г. Там най-добрите рали пилоти в света останаха впечатлени от реалните усещания и динамика, които предостави симулаторът. Не случайно за тази година Богданов има заявка и от екипа на Тойота в WRC за тестове на пилотите и навигаторите.