Нелек уикенд за българските пилоти в Бакау

Нелек уикенд за българските пилоти в Бакау

Нелек уикенд имаха българските пилоти, които участваха в 3-ия кръг от шампионата по картинг на Румъния, който се проведе на пистата в Бакау. При силна конкуренция от много местни пилоти нашите състезатели имаха тежки битки, в които често нямаше феърплей от страна на домакините.

В кралския клас KZ участва Любомир Гърков. Той отбеляза прогрес спрямо предишното си участие в северната си съседка, като пистата в Бакау му е любимата. Гърков обаче досега не бе карал на нея с машина от KZ. Но трасето с този мощен карт му допадна много и той бързо хвана вярната посока.

Във финал 1 пловдивчанинът завърши 6-и, а във втория финал той отново зае тази позиция, като в началото дори бе излязъл на 3-а позиция. През целия уикенд Любо правеше много силни стартове и с представянето си изненада дори своя баща и механик Димитър Гърков.

Любомир Гърков

В категория OKJ имахме двама наши представители – Слави Минков и Кристиян Димитров. Минков бе 7-и на грида след квалификационните хийтове, а във финал 1 се класира 8-и. Пилотът от Хасково пък отпадна 4 обиколки преди финала. Във втория финал обаче Кристиян кара силно и от 10-о място се придвижи до 5-о, а Минков отново стана 8-и. В класирането за кръга Димитров стана 7-и, а Слави 8-и.

В Rotax Senior победителят от първите два кръга и миналогодишен шампион на Румъния в този клас Мартин Беков този път не можа да запише призово класиране. Причината за това обаче беше основно в некоректно поведение към него от страна на румънските пилоти.

Кристиян Димитров

Още в квалификацията той бе забавен нарочно от пилот пред него и остана едва 9-и. В хийтовете и състезанията в неделя на няколко пъти беше удрян, а освен това състезатели пред него му правиха брейк тест и набиваха рязко спирачки. В крайна сметка той остана 8-и във финал 1 и 19-и във финал 2, което означаваше 11-о място в крайното класиране.

Неговият баща и механик Александър Беков заяви, че е разочарован от начина, по който са действали румънските пилоти през уикенда. Той обясни, че заради всичките инциденти цялата предна част на картинга на Мартин е за ремонт.

Най-сериозният инцидент на Беков, след като бе ударен от съперник

В клас Mini 60 имахме най-много представители – трима. Това бяха Георги Илиев, Силвия Станчева и Виктор Тодоров. Най-добре се представи пилотът от Хасково, който зае съответно 7-о и 8-о място в двата финала в неделя. Станчева се класира с 1 позиция зад него, а Виктор се нареди 14-и, като показа прогрес спрямо предните си участия в Румъния.

В клас PUFO отново ни представя Мартина Бонева. Този път тя нямаше добър неделен ден, след 2-о място в квалификацията в събота. Тя не завърши първия финал в неделя след инцидент на старта, а във втория остана предпоследна след изблъскване от друг пилот в първата обиколка.

Георги Илиев (с номер 315)