Никола Цолов постигна първа победа във Формула 3

Никола Цолов постигна първа победа във Формула 3

Българският пилот във Формула 3 Никола Цолов записа днес първата си победа в шампионата. Цолов спечели спринтовото състезание в Монако, като стартира от първа позиция и запази първото място до финала, въпреки трудностите, с които трябваше да се справи.

Никола опази първото място при рестарта след спирането на състезанието с червен флаг заради масова катастрофа в първата обиколка и след това увеличи аванса си на 2,5 секунди в средата на състезанието с дължина 23 обиколки.

Последва нов инцидент и пред колоната излезе колата на сигурността, като след нея Цолов отново дръпна напред. В същото време стюардите заподозряха, че той е нарушил правилата за загряване на гумите зад колата на сигурността и го разследваха заради това. От бокса обаче веднага предупредиха Никола, че трябва да увеличи аванса си от 2,5 секунди на над 5, за да е сигурно, че ще запази победата и при евентуално наказание от 5 секунди.

За две обиколки Цолов увеличи аванса си на 4,2 секунди, но пък тогава стана ясно, че няма да бъде наказан и той можеше да контролира хода на състезанието до финала.

Първа победа за Никола и България във Формула 3 и с 10-те точки за успеха днес Цолов се изкачва на 12-ото място в класирането с 17 точки. Утре предстои основното състезание в Монако, в което Никола ще стартира от 12-ото място.