Никола Цолов с 5-о време в квалификацията на Спа

Никола Цолов с 5-о време в квалификацията на Спа

Никола Цолов ще стартира от отличната пета позиция в неделното състезание за Голямата награда на Белгия във Формула 3. С това “българският лъв” във второ поредно състезание подобрява най-доброто си класиране в квалификация, след като преди седмица даде седми резултат в Унгария.

Нещо повече – пилотът от академията на Алпин бе най-бързият от тримата пилоти на ART Racing, след като Грегоа Соси и Кейлън Фредрик останаха на съответно 16-то и 17-то място.

Цолов остана на едва 3 десети от победителя Хосе Мария Марти (Campos Racing), до когото на първа редица в неделя ще застане Леонардо Форнароли  (Trident).

Петото място в квалификацията означава, че българинът ще потегли от осмото място в съботното спринтово състезание, заради правилото за обърната решетка на първите 12 от квалификацията. Тази надпревара обаче е в по-кратък формат и с по-малко точки за пилотите от пълното състезание в неделя.

„Беше по-различна сесия за мен, условията се променяха много бързо и пистата изсъхваше, защото спря да вали, за разлика от тренировката преди това, каза Цолов пред Lap.bg. – В началото на мокро, бях много бърз. След това започна да изсъхва и трябваше да променим линиите и начина на спиране. Накрая беше много по-сухо, не рискувах с прекалено даване на газ и се получи много добре, успях да събера обиколката.“