Никола Цолов с победа в испанския шампионат

Никола Цолов с победа в испанския шампионат

Никола Цолов записа страхотна победа в първия кръг от испанския шампионат по картинг на пистата в Кампилос. 13-годишният български пилот, състезаващ се за отбора (DPK Racing) на легендарния Фернандо Алонсо, направи чудесен уикенд.  Преди състезанието Цолов имаше два дни, в които трябваше да се адаптира, тъй като той не бе карал никога на това трасе.

По време на квалификацията в събота Цолов не успя да запише чиста обиколка и така остана на 12-та позиция. В първия хийт той участва в карамбол на старта и се озова на последната 30-а позиция, но успя да се добере до 12-о място на края на състезателната дистанция. В първия финал стартирайки от 12-о място, още на старта Цолов изгуби позиции и се озовава 21-и, но докрая на надпреварата се предвижи до пето място.

В неделя Цолов даде второ време на квалификацията, а във втория хийт завърши 6-ти. Във втория финал от 6-та позиция обаче Цолов направи страхотно състезание и след серия от изпреварвания видя пръв карирания флаг и си тръгна с победа на Кампилос.

Ето какво каза Цолов пред pitlane.tv след финала: „Мисля, че тази година до сега беше доста добра, но има още много нови шансове за добри резултати! Доста ми харесва  отбора, понеже шефовете са много добри приятели с Алонсо и знаят много добри начини за защитаване и изпреварване, без които нямаше да мога да постигна тези резултати. Конкуренцията тази година е на много по-високо ниво.

Участвах в европейския шампионат, също така в някои кръгове от световните серии. В момента ми предстоят кръгове от испанския и световния шампионат. Мисля, че симулатора BULERS помага доста за подготовката и запомнянето на писти. Също така смятам, че доста ми е помогнал с адапцията към новите трасета. До края на годината целите са да постигнем възможно най-добри резултати в световния шампионат, испанския шампионат и световните картинг серии (WSK).“