Никола Цолов в зоната на точките в спринта на Монца

Никола Цолов в зоната на точките в спринта на Монца

Никола Цолов бе класиран 9-и в спринта от последния кръг за сезон 2023 във Формула 3, който се провежда този уикенд на пистата Монца. Българският пилот на АРТ Гран при взима 2 точки. Това е второ класиране за него в точките този сезон.

Никола Цолов потегли от втора, а не от първа редица, където бе класиран спрямо началното подреждане в F3 квалификацията. Причината бе, че петима пилоти бяха дисквалифицирани след разследване на стюардите

Бе установено, че гумите на колите на Габриеле Мини, Люк Браунинг, Себастиан Монтоя, Франческо Симонаци и Идо Коен са били сменени, докато автомобилите все още са се намирали в условията на закрит парк.

Съответно последваха размествания и в подреждането. Зак О’Съливан и Леонардо Форнароли станаха шести и седми. Тейлър Барнард, Никола Цолов и Грегоар Соси минаха съответно осми, девети и десети. 11-то и 12-то място заеха Мари Боя и Франко Колапинто. За спринтотава дистанция във Формула 3 класирането от първа до 12-та позиция в квалификацията се обръща и 12-ият в подреждането всъщност е пръв на грида. Тоест Колапинто се нареди на първата позиция на стартовата решетка. Цолов отиде четвърти – на втора редица.

Снимки: Любомир Асенов/Lap.bg

След старта Никола излезе на 3-а позиция и дори атакува второто място, но отстъпи. До края на първата обиколка Соси и Барнард минаха пред него, като съотборникът му дори го удари. О’Съливан тръгна да атакува Никола, когато рейс контролът пусна кола за сигурност на трасето.

Сейфти карът се прибра в края на четвъртия тур и надпреварата бе подновена. При рестарта О’Съливан изпревари Цолов, който вече бе шести, но се защити успешно от Менсъл. Австралиецът продължи с опитите и след активирането на DRS-а мина пред пилота на АРТ Гран при, който загуби още едно място и от Бортолето, отивайки осми. В осмата обиколка Никола бе изпреварен от Оливър Гьоте, което го прати девети.

След средата на спринтовата състезателна дистанция Цолов продължи да губи позиции и бе 11-ти, след което и Мини го задмина. До 15-ата обиколка Цолов си върна едно място и бе 11-ти. О’Съливан получи 10 секунди наказание за удар със Соси. Никола бе на по-малко от 10 секунди зад него в колоната, така че санкцията на пилота на Према можеше да го върне в зоната на точките. Точно така се случи и Цолов завърши спринта на Монца на десето място. Колапинто спечели, а Бортолето взе второто място от Боя в последния тур.

След обявяване на крайното класиране от състезанието стана ясно, че Люк Браунинг е дисквалифициран заради технически проблеми в колата му. Това изпрати Никола на 9-то място и той вече има 6 точки (4+2 сега) в класирането при пилотите.