Никола Досев – лидерът в Мини Бг

Никола Досев – лидерът в Мини Бг

Два кръга изминаха от началото на новия сезон в картинг шампионата. И двете надпревари се проведоха на пистата в Кюстендил, а след тях впечатление направи доминацията на трима пилоти – Любомир Гърков в клас Ротакс Макс Сениор, Христо Пенов в Ротакс Джуниър и Никола Досев в Мини БГ. Последния спечели 6 от общо 8-те състезания, като в останалите две завърши 2-и. И определено се очертава като основен фаворит за титлата в класа. Той е само на 9 години, но показва сериозна зрялост и интелигентност, които му помагат да печели на пистата.

„В Ринг Мола в София има писта за картинг и много ми харесваше да карам там, разказва историята си Досев. – Бях много добър там и се записах за участие в академията за млади пилоти през миналата година. Имахме изпит като успях да изкарам успешно и да се класирам сред първите 1 4 деца, които получиха право да участват през следващия сезон в Мини Бг. В първия ми сезон имаше по-добри момчета от мен, въпреки че можех да ги победя. Завърших 3-и в крайното класиране (зад 2-ия Димитър Иванов и първия Никола Цолов).”

През тази година Иванов и Цолов преминаха в Мини, а изглежда конкуренция на Досев е само Юлиан Димитров. „И двамата сме добри, но бих казал, че съм по-добър”, казва Никола.

„В началото имахме проблеми с техниката, тъй като се оказа, че модификацията на двигателят за 2017 г. излезе много късно, пояснява баща му Борис. – И ние цяла зима не сме карали и тренирали. През това време той кара мотокрос. И всъщност стартирахме сезона с него, като Никола има лиценз да кара в шампионата. Първият кръг бе на 1 април край Слънчев бряг. След това моторът ни дойде април месец. Още от първия момент, в който се появи двигателя, започнахме да караме. Но тъй като нямаше много време, направихме 2 тестови карания. И съответно подготовката беше малко. Като цяло решихме да не караме в по-горния клас, тъй като той няма достатъчно много опит и е по-малък – 9.”

Никола казва, че мотокроса определено му помага в подготовката за картинга. Карането в мотокроса е по-трудно и това помага за физическата форма. Досев учи в 120-о училище в столицата. Любимите му предмети са математика и физическо. Обича да гледа мотокрос по телевизията.

С финансирането на този етап се занимава бащата Борис с лични средства. Той обяснява, че една от причините Никола да кара в по-малкия клас е, че разходите са по-малко. „Ще гледаме да има баланс между участията му на мотокрос и картинг. Но няма да пропуска картинг състезания. Спонсори се намират трудно, защото спортът не е толкова популярен и масов, въпреки че според мен е доста възпитателен”, обяснява таткото. Никола иска като порасне да стане космонавт, което е нетипично желание за съвременните малки деца. Но целенасочеността и старанието, му говорят, че той ще стигне доста високо в  йерархията на моторния спорт.