Никола Цолов – Шампионът в Мини БГ

Никола Цолов – Шампионът в Мини БГ

Рядко се случва да видиш момче на 9-годишна възраст, което е толкова целеустремено и съсредоточено в това, което върши. Пилотът в Мини БГ Никола Цолов обаче е точно такъв. Сериозен и насочен към целите си. И сигурно не случайно кръг преди края на сезона (който включва общо 4 състезания) той е шампион в своя клас. Реално от всичките проведени 20 състезания той е спечелил 17 и има 481 точки от възможни 500. Постижение, което само по себе си говори достатъчно много.

Но какво се крие зад успеха на Ники? „От малък си ми е страст картингът, но не съм имал възможност да практикувам, разказва историята на Никола бащата на Никола – Димитър, който по професия е компютърен специалист. – Когато Никола стана на 7 години, ходихме с него по пистите в София, където се предлага възможност за каране за любители.

Истинското начало беше миналата година с откриването на картинг пистата в Ринг Мол-да. Тя ни е най-близка и удобна, а и е най-новата у нас. Така той се запали, като даваше много добри времена на трасето. В края на годината видяхме обявата за Академия за млади пилоти, която се организира. Записах го още в първата група, която стартира в началото на годината. След първоначалното обучение в академията имахме изпит, който включва физическа подготовка, правилник, рефлекси и технично каране. И след това бяха избрани 14 деца за шампионата от общо 30 кандидатури.“

„Харесва ми това, че давам газ, по детски коментира страстта си Никола. – Не се изморяваш, а и воланът се върти лесно. Освен това караш бързо. Забавно ми е като карам. И не усещам натоварване физически.

Баща му споделя още, че момчето проявява много голямо търпени и характер и дори да има инциденти, той не се отказва. Запитан къде според него побеждава съперниците си, Никола отговаря: В завоите, защото всички картове са изравнени и на правите вървят еднакво.

„Той е един от малкото, които карат, за да спечелят, допълва Димитър предимствата на сина му пред другите пилоти. – Още от началото си представяше как ще отиде на подиума и ще се пръска с шампанско. Показва издръжливост и харесва това, което прави.“

На въпрос дали още преди старта на сезона си е поставял за цел да е шампион, Никола категорично отговаря: Да, исках да съм първи.“

Извън пистата пилотът учи в 128-о СУ Алберт Айнщайн в София. Не е отличникът на класа, но се учи добре. Любимите му предмети са физическото, математиката, но най-много обича междучасията. Учи и английски, въпреки че не му сред любимите. Той обаче е осъзнал, че той е универсален език и трябва да го научи добре, за да може да върви напред и като пилот в бъдеще. Много обича да кара колело.

„Академията мисля, че е едно много добро началото и аз съм много доволен, споделя още таткото. – Смятам, че резултатът, не само на Никола, но и на другите деца, минали през академията, са впечатляващи. Аз съм много доволен от нея и благодаря на Росен Коларов, тъй като той я ръководи. Инициативата е страхотна. Картовете и екипировката се осигуряват от федерацията. Академията поема всички разходи. Таксите, които плащаме, са за участие в състезанията – 200 лв. на състезателен уикенд и още 200 лв. за всяко състезание, които така или трябва да се платят. Освен това плащаме логистиката и механиците, които поддържат картовете. Транспортирането на карта, това къде да го държим и къде се ремонтира са специфични знания и умения, които ние все още не притежаваме. По-добре професионалист да го прави.“

А докъде иска да стигне Никола някой ден? Отговорът е впечатляващ: „До Формула 1“. Любимият му пилот от историята е Аертон Сена, а от сегашните харесва Люис Хамилтън.