Нов ученик в училището на Маринков направи изпитания в Кюстендил

Нов ученик в училището на Маринков направи изпитания в Кюстендил

При слънчево и много подходящо за тренировки време миналата събота на картинг пистата Пауталия в Кюстендил се проведоха поредните уроци за картинг пилоти в Училището на Любомир Маринков – RS KART.

Новият ученик е Димитър Илиев (на снимката вдясно) на 29 години. Митко е от Враца, градът в който предстои откриването на обновената картинг писта. Той от 1 година се занимава активно с картинг, като вече е преминал 3-те нива от академията в София Картинг Ринг и е участвал в 2 sprint състезания и на 4 и 8-часови ендуранс надпревари.

На едно от състезанията, което беше във Враца, той научава за картинг училището на Маринков. И в събота благодарение на него имаше възможността за първи път да покара професионален картинг от клас Rotax Max в Кюстендил.

„На инструктажа разбрах, че наученото за ренталките не важи за Rotax, каза Димитър. – Машината изисква да се борави с газта много плавно. В началото натисках газта много и резултатът беше завъртания на 360 градуса и много излизания извън пистата. След 1-2 сесии се адаптирах и влязох в ритъм.“

В същото време вече 9-годишният Косьо продължава с подготовката си с машината от Mini за Откритото състезание, което ще се проведе към края на октомври на пистата в Кюстендил. На тренировките в събота той наблегна на изглаждане на траекториите в завоите и подобряване времената на обиколките . По отношение на траекториите постигна необходимите резултати и намали времената на обиколките с цяла секунда, което обаче все още не е достатъчно.

В оставащите тренировки Косьо ще наблегне на повишаване на скоростта в завоите, както и на по-късното спиране преди и по-ранното изтегляне след тях. Ако обаче не постигне необходимите резултати, участието му в състезанието може да остане под въпрос. На пистата присъстваха и множество други пилоти, предимно от малките класове, които се подготвяха за предстоящия последен кръг от националния шампионат на БФК-НКС именно в Кюстендил в края на тази седмица.

Друга голяма част от състезателите в горните класове обаче липсваха, тъй като те участваха в провеждащото се по това време 24 часово ендюранс състезание на пистата в Хасково.