Обещаващ първи старт за Марти Стоянов в Карбония Къп

Обещаващ първи старт за Марти Стоянов в Карбония Къп

Мартин Стоянов записа обещаващ дебют в шампионата Карбония Къп с автомобил от Формула 4. Това стана миналия уикенд на пистата Мост в Чехия.

Българският картинг пилот кара в групата на едноместните болиди, където обаче темпото се задава от по-мощните и бързи коли от Формула Рено. Освен това той се бори с много по-опитни от него пилоти.

Чешката писта предложи трудни условия за пилотите – ниски температури и превалявания. Стоянов показа, че се адаптира бързо към новия за него автомобил, въпреки че досега беше карал само в две 20-минутни тренировки с такава кола и то преди половин година.

В свободните тренировки Мартин беше постоянно в челото на класирането, както на сухо, така и на мокро. В квалификацията вече имаше оформена суха линия на мократа писта, но изборът на гуми беше труден, тъй като беше студено.

Половината коли бяха с мокри гуми, другите – със сликове. Марти кара със сликове, контролираше колата на хлъзгавото трасе и взе полпозишън, като изпревари и пилотите с по-мощните коли от Формула Рено. Но фаворитът Ян Ригер, който е с 5 титли в Карбония Къп, имаше проблеми и това помогна.

За старта пистата вече беше напълно суха. В този шампионат за разрешени чохлите за загряване на гумите, а екипът на Марти нямаше. Затова на старта Любомир Скарда, който беше на първа редица до Марти, дръпна, но Марти го контраатакува на първия завой. Стоянов обаче влезе по-бързо от необходимото със студените гуми в завоя и се завъртя, колата му угасна и след това отказа да запали.

“Мразя да пиша оправдания, но само ще кажа, че оправдавам Марти за тази грешка, обясни бащата на Марти – Мирослав Петков. – Той има лъвско сърце, то му каза, че трябва да атакува, той го направи и сгреши. Но той е едва на 14 години и е много бърз, като натрупа повече опит ще дойде и хитростта и търпението, необходими да печели. Но за да има повече опит, ще трябват повече състезания, така че ще трябва да намеря още бюджет.”