Отлична скорост и второ място за Руйков във финалите на IAME в Италия

Отлична скорост и второ място за Руйков във финалите на IAME в Италия

Любослав Руйков показа отлична скорост по време на финалите на италианския серии IAME, които се проведоха миналия уикенд на пистата South Garda в Италия. Това го изведе на 2-о място в състезанието в X30 Junior, като българският пилот дори имаше шанс да спечели.

Руйков, с механик Станислав Каваримов в своя екип, се състезава със съдействието на Nivel Stroy Ltd, както и на HTI Bulgaria EOOD и Z&M Private Co, които подкрепят отбора и пилота за втора година.

Любо беше много бърз през целия уикенд, като заради трафик остана 3-и в квалификацията в общото класиране и 2-и в групата му. Последва първо място в единия хийт и 4-о в другия, което означаваше 2-о място след хийтовете в подреждането.

Любо с родителите си след успеха

В неделя по регламент първо имаше супер квалификация, като Руйков даде 2-о време в своята група. В последвалото супер състезание (Fighter race) от тази група българският пилот тактически завърши 2-и с най-бърза обиколка. Той можеше да атакува лидера, но с 2-ото място в комбинираното общо класиране от хийтовете и супер състезанието Любо се нареди 3-и, която позиция бе по-удобна да стартира във финала.

В него Любо дълго време бе на 3-а позиция, като бе по-бърз от 2-ия, но нарочно не искаше да го изпревари. Целта беше Руйков и другият пилот, помагайки си, без да се борят, да настигнат лидера. Това се случи в края, когато водачът лидерът загуби скорост и бе изпреварен от двамата пилоти зад него. За Любо обаче нямаше време да атакува първото място в последните завои и остана 2-и.

Руйков със своя механик Станислав Каваримов и Алесандро Манети

В клас X30 Senior участваха други двама български пилоти – Люсиян Савов и Томи Хаджийски. Савов имаше технически проблеми през целия уикенд – със стартера и спукана джанта. В последния манш пък стана масова катастрофа пред него, той се удари в мелето. След което се оказа, че има поражения по карта, като се е изкривила кормилна щанга.

Хаджийски нямаше толкова технически проблеми и добро каране направи според възможностите си. Наказания за хлътнал спойлер в няколко хийта обаче го върнаха назад. В крайна сметка и двамата ни участника X30 Senior не стигнаха до финала при страхотна конкуренция от над 80 пилота.

Люсиян Савов

Това успя да направи в Mini X30 друг български пилот Алекс Лазарус, който се състезава с италианския лиценз. Той караше много стабилно през целия уикенд и във финала финишира 18-и. Наказание от 3 секунди за настъпване на бялата линия на старта го пратиха 25-и.

В това състезание на Руйков, Савов и Лазарус помагаше италианската легенда в картинга Алесандро Манети. Той им беше като ментор за това състезание и нашите пилоти научиха ценни уроци и съвети.

Люси с баща си Йордан Савов и Манети