Отлично представяне на българските пилоти в Румъния

Отлично представяне на българските пилоти в Румъния

Отлично се представиха и тримата български пилоти, участвали във 2-ия кръг от шампионата по картинг на Румъния. Той се проведе миналия уикенд на пистата в Таргу Секуиеск. Участие взеха Алекс Дешков в клас OKJ, Мартин Беков в Rotax Senior и Александър Коларов в KZ-2. И тримата намериха място на подиума.

Дешков в петъчния ден се движеше много добре,като беше плътно след двамата най-добри румънски пилоти, с които той се състезава в сериите WSK, и съответно пред още двама от тях, които също карат в Италия. В събота непосредствено след квалификацията се установи технически проблем – спукано шаси, което му коства доброто класиране и той остана на 6-а позиция.

Хийтовете не преминаха особено добре за Дешков. В първия при изпреварване беше ударен от друг пилот, и въпреки че излезе в тревата, успя да продължи и да навакса една позиция. Във втория хийт също загуби една позиция поради липса на достатъчно скорост.

Дешков на подиума в клас OKJ

В неделя в първия финал Дешков кара изключително добре и от 7-и, достигна до 2-ото място, като направи най-бърза обиколка. Във втория, стартирайки от неблагоприятната за тази писта 2-а позиция, загуби места още на старта и финишира 4-и. Въпреки това сборът от точки му отреди второ място, което е много добро постижение, имайки предвид че пистата беше нова за него.

За доброто класиране допринесоха отличната работа на екипа в лицето на BORTOV RACING TEAM, както и на Георги Ловчалиев и Стефан Карапетков като механици.

В Senior Мартин Беков със своя баща и механик Александър Беков също бе на много високо ниво. Той кара за тима на Прага Рейсинг, като още в четвъртък успя да достигне до оптималните настройки, които после не променяше. В събота бе втори след хийтовете от общо 15 пилоти. В неделя заваля дъжд, но пистата бе мокра само за загряващата сесия.

Мартин Беков

В първото състезание при старта Марти беше леко поведен от пилота на първа позиция пред него Тим Мелцер, който даде по-рано газ. Така Марти от 2-и изостана 6-и. След това успя да понавакса и завърши 3-и.

Във второто състезание от 3-а позиция той потегли отлично и стана втори. След това започна борба с лидера Мелцер и след 6 обиколки успя да го изпревари. До финала българският пилот го задържа зад себе си.

Така в общото класиране за кръга Мартин стана 2-и с 41 точки. След състезанието, което се проведе при много добра организация, Беков получи много поздравления от съперниците си. В шампионата след 2 кръга Мартин е начело със 74 точки.

Екипът на Беков в Румъния

В KZ2 Александър Коларов също стигна до подиума, въпреки че за първи път кара с такава машина на това трасе. А то събира много бързо грип и условията се променят, като сцеплението е различно.

В квалификацията Коларов кара с по-ниско налягане, което не се оказа най-доброто решение. Той се класира 4-и в сесията. В хийтовете заедно с баща си и негов механик Росен Коларов подобриха нещата и нашият пилот започна да вдига скоростта.

Първото състезание в неделя беше на мокро. Коларов стартира 4-и и финишира 2-и. Заради наказание за фалтстарт обаче бе класиран 5-и. Вторият манш беше на сухо. С отлично каране и много изпреварвания Александър стигна до 2-ото място, като нямаше проблем с издръжливостта. В общото подреждане той събра 31 точки и е 3-и.

Александър Коларов