Първа победа за Иван Влъчков на затворен маршрут

Първа победа за Иван Влъчков на затворен маршрут

Иван Влъчков (КА2 Рейсинг) с Хонда Сивик спечели първата си победа в състезание от националния шампионат на затворен маршрут. Той взе и двете състезания в серия Туринг на писта Дракон, където се състоя първия кръг от първенството на страната. Състезанието ще се запомни с уникалното каране на Иван. От тази серия отпадна Станислав Паришков заради проблем с автомобила. Затова пък на старт един до друг застанаха най-младият пилот – Влъчков и най-възрастният – Стоян Апостолов (Елена тим) с Хонда Сивик.

Двамата, както и третият – Косю Йорданов (ЕФКО Рейсинг) с Рено Меган направиха страхотно шоу. То започна още в първия манш. Влъчков поведе, но се завъртя в западната част на пистата и остана последен. След това изпревари първо Боян Гетов (Ботевград) с ФИАТ Пунто, който после отпада с повреда в колата, след това догони Косю, а накрая задмина и Стоян Апостолов, пред официалната трибуна, за да финишира първи.

Във втората надпревара имаше още по-голям екшън. Вълчков стартира първи, но с фалстарт и получи наказание 15 сек., които трябваше за бъдат добавени към времето му. Когато разбра за това, Иван започна бясно каране, но перфектно, без никакви грешки, за да натрупа преднина повече от наказанието си, за да спечели победата в 5-6 поредни обиколки той даваше най-добри времена, а в една от тях постави и нов рекорд на пистата – 1:06,602 и финишира пред Йорданов с 29 секунди. Като му се махне наказанието, стават 14,6 сек. аванс. Втори стана Йорданов, който изпревари Апостолов. Стоян се опита да си върне позицията на последния завой преди финала, но Косю даде газ при излизането и на правата го победи с малко. Така Влъчков при дебюта си спечели не само победа, но и овациите на хиляди зрители по трибуните.

В клас Спорт Симеон Симеонов започна триумфално новия шампионат. Той взе максималните 52 т., като бе най-бърз и в двата манша, заедно с най-бързите обиколки взе и бонус точките. В първия манш той успя да победи Ивайло Симеонов (Хоби-кар) с Хонда Сивик с 1.683 сек., а трети остана и шампиона за 2015 г. Слави Рупчев (Елена Тим) с ВАЗ 2105 – на 2.925 сек. Във втория манш Симеоново отново бе недостижим, но следващите го – Рупчев и Ивайло Симеонов водиха яка битка. Рупчев този път изпревари Ивайло, за да заеме второто място на подиума.

В най-мощната серия Макси Константин Маршавелов с Мицубиши Лансър Ево 10 спечели най-много точки с победа в първото състезание и с 2-о място ввъ второто. В първия манш Маршавелов потегли по-слабо и бе изпреварен от шампиона Пламен Камбуров (Вромос) с Мицубиши Лансър Ево 9. Косьо веднага се втурна да атакува съперника си и успя да го изпревари в средата на състезанието за да победи, като направи и най-бързата обиколка. Камбуров остана втори, а трети бе Илия Царски (Автоцар) с Мицубиши Лансер Ево 9.

При старта на вторият манш се разигра същият сценарии. Мощен старт на Камбуров, по слаб на Маршавелов и Пламен поведе. Само 50 метра измина колата на Царски и спря в тревата пред трибуните със счупена полуоска. Маршавелов се впусна в гонитба на лидера и вървеше почти в бронята му. Едно доста късно спиране на дългата права на пистата обаче стана причина Косьо да се завърти и докато оправи автомобила си и го изкара на пистата, Пламен вече бе натрупал недостижима преднина. Трети финишира Атанас Божилов. Маршавелов спечели кръга с 45 т., Камбуров е втори с 43, а Божилов – трети с 27 т. Румен Дунев не стартира, тъй като гръмна двигател на колата си.