Първа победа за Цветан Илиев в Carbonia Cup

Първа победа за Цветан Илиев в Carbonia Cup

Първа победа в шампионата на Carbonia Cup записа дългогодишният ни пилот Цветан Илиев. Това се случи в 3-ия кръг от шампионата, който се проведе на пистата в Бърно, Чехия. В първите 2 състезания от първенството Цецо постигна 5-о място (на Мост) и 3-о (на Словакия ринг).

Ето че дойде време и за големия успех, който бе абсолютно заслужен с оглед на представянето на Илиев през уикенд. Той се състезава в Група D4, където пилотите бяха общо 23 и с болиди от Формула 3 и Формула Рено с атмосферни двигатели с обем 2000 куб.см

Състезанието се проведе миналия вторник (11 юни). Цецо даде второ време на квалификацията, което бе доста обнадеждаващо. Самото състезание бе с летящ старт, като лидерът Роман Рубичек ускори още на излизане от последния завой, което не беше според правилата.

Така той се откъсна веднага на 4 сек пред Илиев, който в първия завой загуби една позиция и влезе 3-и. Още до края на първата обиколка Илиев се върна на 2-ото място. След това той наложи много хубав ритъм и в хода на надпреварата настигна Рубичек на 0.6 сек. Тук трябва да споменем, че конкурентът на нашия пилот разполагаше с по-нова и по-мощна кола с мощност 240 конски сили срещу 220 за тази на българския пилот.

Въпреки това Илиев бе по-бърз. И тогава дойде и новината за това, че лидерът има наказание от 10 сек за очевидния си фалстарт, което означаваше победа за Цецо Илиев. Последният записа и най-бърза обиколка от абсолютно всички пилоти (над 100) в целия шампионат – 1:59.260 мин.

„Още през далечната 1983 г., когато татко ме водеше на състезанията по картинг, се вдъхновявахме от пилоти като Фитипалди, Прост и най-вече Ники Лауда, коментира Илиев. – От тогава до ден днешен не сме спирали да работим за да постигнем мечтата си, а именно да се състезаваме във Формула 1. Е каквото и да правехме не се получаваше, а в онези времена явно нямаше шанс това да се случи.

Въпреки всичко, макар и на доста късен етап от моя живот, успях да се докосна до състезанията с болиди от Формула 3, дори и да спечеля състезание, а баща ми все още е до мен. Не всеки има тази привилегия!  С гордост посвещавам тази победа на моя баща Стефан Илиев, който е бил до мен през голяма част от състезателната ми кариера.“