Пилотите с усилена подготовка за старта на сезона в Кюстендил

Пилотите с усилена подготовка за старта на сезона в Кюстендил

Много пилоти се подготвяха активно за старта на новия сезон в професионалния картинг спорт миналия уикенд. А той ще стартира с Пролетната Купа в Хасково на 8-9 април, след което предстои първият кръг от националния шампионат на БФК в Кюстендил на 22-23 април. Подготовката протече миналия уикенд на пистата Пауталия в Кюстендил, като състезателите се възползваха от слънчевото и топло за сезона време.

В клас OKJ на пистата бяха Слави Минков и Илия Радев. Минков се поумори в ръцете, като планът при него е да участва в националния шампионат у нас ако се сформира клас. Ако не, ще се състезава в Румъния.

В Rotax Senior на линия беше миналогодишният шампион у нас Самуил Иванов. Той обаче няма да се състезава в България тази година, а тестът му беше като подготовка за втория кръг от CEE шампионата, който ще се проведе в Австрия на 7-9 април. На пистата беше и друг водещ пилот в класа Калоян Генов, който за двата дни навъртя 100-ина обиколки, като прави и по-дълги серии от по 15 тура, за да влезе в състезателен ритъм.

Като част от обучението си в картинг училището на Любомир Маринков, което се представлява от картинг клуб RSKart, на трасето бе Бранко Николов. Той усилено тренираше и двата дни. Втория ден обаче се умори и пропусна няколко от следобедните сесии. За Бранко това беше втора за сезона тренировка с новия картинг. Той се подготвя за състезанията в Rotax Senior.

Друг подготвящ се в училището Митко Колев в събота направи само две сесии, защото новият му картинг от клас Rotax Junior не беше напълно сглобен. В неделя обаче бързо свикна с новата машина и упорито тренира през целия ден. 10-годишният Косьо от клас Mini, също към училището се очаква да започне с първите тренировки в началото на месец aприл.

В клас Junior с новата си машина тестове прави Радослав Воденичаров. Той е с шаси FK и бързо се адаптира към картинга и за двата дни направи близо 90 обиколки. Също от Junior изпитания правиха Илиан Янков, Борис Михайлов, Васил Апостолоски, Христо Ковачи. Апостолоски стана шампион миналия сезон в класа, но за тази година засега не е ясно дали ще участва. Докато Христо ще участва със сигурност.

В новия клас за шампионата ни MiniMax също доста пилоти бяха на пистата. Сред тях Никол Димитрова с треньор Игор Апостолоски, която записа много добри постижения, Стефан Стефановски, Деан Дамянов и Калоян Балабанов. Дамянов тази година е с нов механик – Денис Янев, който се завръща на пистата след 2 години отсъствие.

В Micromax на линия бяха Макс Даниел Костов, Милен Бахчеванов и Никола Рангелов. Костов се справи чудесно, като показа скорост и често дори изпреварваше пилоти от клас MiniMax.

Измори се доста, но това бе нормално за всички с оглед на конфигурацията на пистата, която бе използвана с обратните ляв и десен завой веднага след бързия първи. Тя ще бъде ползвана и за първия кръг от шампионата на 22-23 април. Рангелов също бе бърз, а Бахчеванов засега още бе далеч от тяхното темпо, но показва прогрес и разликата намалява.

Идния уикенд (25-26 март) ще има два 2 свободно каране на пистата в Хасково в двете посоки, организирани от Гърков Картинг Клуб, където пилотите ще могат да се подготвят за Пролетната Купа.