Пилотите се подготвят за началото на сезона на Серес и в Кюстендил

Пилотите се подготвят за началото на сезона на Серес и в Кюстендил

Много от пилотите в професионалния картинг спорт у нас направиха активна подготовка за началото на новия сезон. А в последните дни стана ясно, че той ще започне с Пролетната купа в Хасково на 30-31 март, а след това ще бъде първият кръг от националния шампионат на БФК-НКС на 13-14 април.

Състезателите от по-малките класове бяха на Серес в Гърция. Там се проведе първата по рода си в страната надпревара, в която целта не е постигане на най-добри времена на обиколка и стигане първи до финала, а да се покаже най-много постоянство на трасето.

За целта местните организатори бяха подготвили специални трансподнери VPR, които следят всичко, показано от пилота – кога спира, кога ускорява и при следващо преминаване колко близко го прави като показатели спрямо предишните минавания на тази част от трасето.

Организатор беше Александрос Димос от екипа на Racing Line, а от българска страна участваха трима пилоти – Милен Бахчеванов и Борислав Манев в клас Minimax и Димитър Станков от Micromax, който кара само в неделя на мокро.

Бахчеванов постигна близо 86% резултат като постоянство, а Манев 81% (на графиката долу). Най-добрият резултат от всички беше 91% от местен пилот в клас Rotax Senior.

В същото време пилотите от по-големите класове бяха на пистата Пауталия в Кюстендил. Сред състезателите в Rotax Junior на линия бяха Радослав Воденичаров, Никол Димитрова и Борис Михайлов. Воденичаров (на снимката долу) бе с ново шаси – Toni Kart, като направи 3 сесии по 15 обиколки в събота, за да изпробва новата техника.

В Senior на трасето беше Васил Апостолоски от Северна Македония и Калоян Генов. И двамата направиха ползотворни изпитания с добри постижения, като Генов покара и KZ, като използва машината на Косьо Йорданов.

На Калоян много му хареса, но тази година концентрацията ще бъде отново върху националния шампионат в Senior и евентуално някое състезание в чужбина. Своя картинг от KZ караше и Александър Гълъбов-Санде.