Победи за Димитрис, Хаджийски, Самуил Иванов, Янков, Руйков, Зинков и Любенов на Серес

Победи за Димитрис, Хаджийски, Самуил Иванов, Янков, Руйков, Зинков и Любенов на Серес

Пистата Серес прие 5-ият кръг от Националния шампионат по картинг. След страховитата буря вчера вечерта, която прекъсна хийтовете, днес сутринта след загряващите сесии, те трябваше да бъдат довършвани. Това сгъсти доста програмата за деня, но въпреки това благодарение на добрата организация и спортсменското поведение на пилотите, всичко приключи навреме.

В кралския клас KZ нямаше наши участници, а местните представители бяха трима. Първият финал спечели Димитрис Цилихристос, следван от Теофанис Кондос, който в началото бе по-бърз, но след това изостана. Данис Портокалис не успя да завърши. Димитрис победи и във второто състезание пред Кондос, като разликата беше доста по-малка.

Така победата за кръга бе за Цилихристос, пред Кондос и Портокалис, като последният не успя да завърши и втората надпревара в неделя. От българските пилоти за участие се беше записал Искрин Арабаджиев, който обаче спря да кара в съботния ден и не продължи.

Подиумът в клас KZ Open

В клас No Gear Open имаше общо трима участници, сред които и един местен пилот – Константинос Латихис. Той обаче не успя да завърши и двете неделни състезания, а и му липсваше скоростта на нашите участници – Томи Хаджийски и Илия Димитров.

Томи стана победител и в двете състезания, като във второто предимството му пред Димитров беше по-голямо. За неделния ден тримата караха отделно от пилотите в Rotax от съображения за сигурност.

Тримата пилоти в No Gear Open

Тази от Rotax Junior и Rotax Senior отново бяха заедно и предложиха интересни битки. В първото състезание първи завърши Васил Апостолоски от Северна Македония, който съответно бе първи и в Junior, следван от Самуил Иванов, който пък бе първи в Senior. Трети стана Илиан Янков (втори в Junior),  а 4-и Калоян Генов, който се завъртя още в първите завои и съответно загуби много време.

Във второто състезание днес обаче Апостолоски не успя да потегли в загряващата обиколка заради технически проблем, като картингът не можеше да запали. Той така и не успя да стартира и в негово отсъствие поведе Самуил, пред отлично потеглилия Никола Георгиев.

Първите трима в Junior

Георгиев бе изпреварен от Янков, но след това дълго време държеше зад себе си Борис Михайлов и Максим Скендеров. Никола поддържаше добро темпо и не се измори, като едва в края бе задминат от двамата пилоти по-горе. Отпред Янков изпревари Самуил и стана първи в общото класиране и първи за Junior.

В общото класиране за кръга по класове Янков е победител в Junior, следван от Михайлов и Апостолоски. Самуил е първи в Senior, следван от Генов, който и във второто състезание изостана в началото този път след инцидент с Янков.

Първият и вторият в клас Rotax Senior

В клас Mini 5-ата си победа от 5 кръга тази година постигна Любослав Руйков, с което той си осигури титлата в класа преди последния кръг. Любо остана втори само във втория хийт днес. След това в двете състезания Руйков спечели убедително след старт от първа позиция, постигайки много близки времена за обиколка до квалификационното си.

Втори за кръга е Христо Младенов, който единствен показа темпо,близко до това на Руйков. Ицето спечели втория квалификационен хийт, но след това и в двата финала изоставаше на старта и губеше позиция от Стефан Стефановски от Северна Македония. След това Младенов си връщаше позицията, като в последната надпревара дори се наложи да избие 5 секунди наказание за нередовен старт.

Най-бързите в клас Mini

Стефановски остана 3-и за кръга, следван от Радослав Воденичаров, който в последното състезание беше съвсем близо до Стефан и дори имаше шанс да го атакува и изпревари, но не успя.

Убедителна победа в клас Micromax постигна Кристиан Зинков. Той се класира първи във всяка една сесия от квалификацията насам, а днес бе недостижим за съперниците си.

В първото състезание той остави зад себе си Радослав Йорданов, а във второто Макс Даниел Костов. Макс се класира втори в общото подреждане за кръга заради по-добрите си класирания в квалификацията и хийтовете спрямо сина на дългогодишния ни автомобилен състезател Косю Йорданов.

Подиумът в Micromax

Четвърти в общото подреждане стана гръцкият пилот Константинос Саморидис, следван от 2 дами – Венцислава Ганчева и Никол Димитрова.

В клас Mini BG много оспорвана битка за първото място водеха Мартин Любенов и Давид Боянов. Двамата през почти целия уикенд си разменяха първите 2 места в класирането. Любенов бе по-бърз в квалификацията и в първия хийт, докато Боянов спечели 3-ия хийт.

Първият и третия в клас Mini BG

Решителни се оказаха неделните състезания и по-специално първото, в което Любенов спечели, а Боянов финишира 2-и, но заради 5 сек наказание бе класиран 3-и. Така той загуби важни точки, и въпреки че спечели втория финал, остана 2-и в общото подреждане. Трети завърши Калоян Балабанов, следван от представителя на Северна Македония Гораст Ристески.

Пълните резултати от уикенда на Серес можете да видите тук