Победи за Димитров, Апостолоски, Богатиноски, Стефановски и Костов на старта на сезона

Победи за Димитров, Апостолоски, Богатиноски, Стефановски и Костов на старта на сезона

През изминалия уикенд на пистата Пауталия в Кюстендил се състоя първият кръг от новия сезон на шампионата на БФК-НКС. При променлива облачност и топло за сезона време общо 30 пилоти се състезаваха в 5 различни категории – No Gear Open, Rotax Senior, Rotax Junior, Minimax и Micromax. Те предложиха много оспорвани битки, които доведоха до напрежение извън пистата.

В Rotax Senior пилотите бяха 4, но все бързи и близки като представяне. Успехът тук бе за Васил Апостолоски от Северна Македония. Той завърши със солидна преднината както първия , така и втория манш днес. Зад него обаче вреше и кипеше.

За второто място борба водеха Дейвид Митов, Калоян Генов и миналогодишният шампион Самуил Иванов. И в двата манша днес обаче Иванов получи едно и също наказание – изместване с 5 места назад в класирането заради инцидент и спечелване на позиция. В първия това се случи срещу Митов, а втория срещу Генов.

Подиумът в Rotax Senior

Така Самуил остана 4-и в общото класиране, а второто място зае Дейвид, който завърши с 1 точка пред Генов. Последният не успя да получи купата си на подиума заради лични ангажименти. Тя бе приета от друг от пилотите на екипа на РС Карт  – Милен Бахчеванов.

В категория No Gear Open пилотите бяха само двама – Илия Димитров и Йосиф Тошков. Затова те караха заедно със състезателите от Rotax Senior. Двамата бяха разделени само от половин точка, като първи стана Димитров.

Първият и вторият в No Gear Open

В клас Rotax Junior участниците бяха най-много от всички – общо 10. Тук убедителна победа записа Петър Богатиноски. Представителят на Северна Македония победи и двата днешни финала и загатна за големия си потенциал за сезона. Зад него битката беше много оспорвана, като за призовите места спореха Илиан Янков и Борис Михайлов, който завършиха с равни точки. Янков все пак записа по-добра обиколка и зае 2-ото място.

Добро състезание направи Петър Шингов (4-и), имайки предвид, че кара с по-старо шаси, с което той нямаше опит. Шингов почти до края държеше 2-ото място във втория финал днес, преди да бъде изпреварен от Янков. Много добро каране направи Христо Ковачи, завършил 5-и, за който това беше първо състезание в класа и първо у нас от 2019 г.

Първият и третият в Junior

В новия клас у нас Minimax битката за победата беше най-оспорвана. За нея спореха Стефан Стефановски, Деан Дамянов и Калоян Гьошев. Представителят на Северна Македония победи в първия манш днес, следван от Дамянов. Втори финишира Гьошев, но той бе наказан с изместване 5 места назад удар и печелене на позиция.

Във втория финал се получи и най-красивата битка за деня. Стефановски, Гьошев и Дамянов си размениха позициите на първите 3 места няколко пъти, като победителят не беше ясен до последните завои. Първи финишира Калоян, пред Стефан и Деан, но отново Гьошев получи същата санкция – този път заради инцидент с Дамянов. Така победител за кръга е Стефановски, следван от Дамянов, а след наказанията на Гьошев напред се придвижиха Калоян Балабанов (3-и) и Кристиан Зинков (4-и).

Призьорите в клас Minimax

В клас Micromax убедителна победа записа Макс Даниел Костов. Той беше първи и в двата съботни хийта, а днес в двата финални манша също победи безапелационно, като само в днешния първи манш за кратко пред него беше Никола Рангелов. Самият Рангелов завърши втори в първия финал днес и 3-и във втория, като събра 45 точки.

Същият актив събра и Милен Бахчеванов, който поднесе изненадата на кръга. Той направи отличен старт във втория манш, излезе 2-и и удържа тази позиция до финала, въпреки че бе по-бавен от тези зад него. Така той записа първи подиум в кариерата си, като по-добрата най-бърза обиколка даде предимство на Рангелов.

Почетната стълбичка в Micromax

Крайни класирания по класове за кръга: