Победи за Искрин Арабаджиев, Юлиян Димитров, Мюлер, Арсов, Руйков и Бонева в Кюстендил

Победи за Искрин Арабаджиев, Юлиян Димитров, Мюлер, Арсов, Руйков и Бонева в Кюстендил

Искрин Арабаджиев, Юлиян Димитров, Петер Мюлер, Данислав Арсов, Любослав Руйков и Мартина Бонева постигнаха победи в своите класове KZ, No Gear Open, Rotax Senior, Rotax Junior, Mini и MIni BG в 4-ия кръг от Българска федерация по картинг-Национални картинг серии (БФК-НКС).

Същинските състезания се проведоха днес на пистата Пауталия в Кюстендил при много добра организация и горещо време. Те предложиха много емоции и напрегнати моменти, както и някои изненадващи крайни резултати.

В кралския клас KZ-2 първа победа за сезона у нас записа Искрин Арабаджиев. Той спечели и двама манша, с което се утвърди на първо място в генералното класиране. В първия потеглилият от полпозишън Юлиян Серафимов не стартира добре и изостана последен 4-и.

Първите трима в клас KZ-2

Поведе Искрин, а зад него битка за втората позиция водеха Владимир Арабаджиев и Любомир Гърков. В края Любо успя да направи успешна маневра и зае 2-ото място, а Серафимов намали темпото, като изглежда имаше и проблем с двигателя.

Във втория Искрин отново дръпна напред след старта, а зад него Серафимов изпревари Гърков, а след това и Владо. В хода на надпреварата обаче не можеше да настигне старозагорския пилот, а Любо спука гума и се наложи да мине през бокса за смяна. В общото класиране за кръга Горчо е 2-и, а Владо 3-и.

Призьорите в клас No Gear Open

Състезанията в клас No Gear Open преминаха под диктовката на Юлиян Димитров. Той спечели и двете състезания с голям аванс. И в двата случая зад него се класираше Томи Хаджийски, който оправда изоставането си с липсата на достатъчно тренировки преди кръга. Третите места в двете надпревари зае Кристиян Димитров, който този път нямаше нужната скорост да се бори за победата.

В Rotax Senior триумфира Петер Мюлер. Той стартира от полпозишън, който превърна в победи и в двете състезания. В първото Люсиян Савов бе плътно зад него в началните обиколки, но след това започна да изостава. На финала разликата стана близо 3 секунди. Трети се нареди Дейвид Митов, пред показалия сериозен прогрес Виктор Върбанов.

Първите трима в Senior

Във втората надпревара Савов опита атака още след старта спрямо немския пилот, но тя не бе успешна. Освен това Люси загуби и 2 позиции, които после трябваше да наваксва. Митов пък отпадна заради паднала верига. От това се възползва Върбанов, който зае 3-ото място в крайното класиране за кръга.

Заедно с пилотите в Senior караха и тези от клас Junior. Те този път бяха малко – трима. Затова те получиха само половината от точките. Убедителна победа записа шампионът Данислав Арсов с 2 първи места в 2-те състезания днес. Втори се нареди Самуил Иванов, а трети Калоян Генов, на който веригата падна още в началото на второто състезание.

Подиумът в категория Junior

В клас Mini се получи страхотна битка за победата между Любослав Руйков и Слави Минков. В първото състезание Любо поведе след старта и успя да поддържа константна преднина спрямо Слави и да я запази до финала. Борбата за 3-ото място беше много оспорвана между Петър Шингов, Младенов и Стефан Стефановски. В крайна сметка я спечели пилотът от Северна Македония, следван от Христо.

Истинското шоу обаче предстоеше във второто състезание. Руйков и Минков и спретнаха дуел, който отдавна не бяхме виждали у нас. Двамата се изпревариха 6 пъти в изключително коректна борба, като в крайна сметка успеха взе Руйков, с което той стана първи за кръга. След финала двамата получиха силни аплодисменти от всички, които бяха напълно заслужени. Битка имаше и за 3-ото място, която бе също много чиста и бе спечелена от Христо Младенов, който задържа зад себе си Стефановски.

Най-бързите в Mini

Най-много драма предложиха най-малките в Mini BG. Там бяха и най-много участниците – общо 9. В първата надпревара победата взе стартиралият първи Пресиян Стоянов, следван от Калоян Гьошев и Деан Дамянов, който изпревари Мартина Бонева.

Във второто състезание дойдоха и най-напрегнатите моменти. При старта по-добре тръгна Гьошев, който поведе, но на 2-3 завой двамата с Пресиян се удариха и заклещиха картовете си. Така те изостанаха много. Начело излезе Венцислава Ганчева, следвана плътно от Дамянов и Силвия Станчева.

Подиумът в Mini BG

При атака на Дамянов спрямо лидерката на последния завой и тримата се сблъскаха и отидоха в предпазните стени. Някои от идващите зад тях пилоти не успяха да ги избегнат и се удариха в тях с висока скорост. За щастие всички пилоти се разминаха без сериозни контузии, а състезанието продължи и първа стана Мартина Бонева, следвана от Кристиан Зинков и Емил Стойков.

Заради инцидента Дамянов бе дисквалифициран от второто състезание, а победителка за кръга стана Бонева, за която това е първи успех в кариерата. Пресиян и Гьошев, които все пак завършиха втората надпревара, заеха 2-ото и 3-ото място за кръга.

След награждаването председателят на БФК-НКС Росен Даскалов обяви, че следващият 5-и кръг, който ще се проведе на 11-12 септември, ще бъде не в Хасково, а на пистата в Букурещ, Румъния. Той ще се проведе съвместно с кръга от местния шампионат на същите дати.

Всички резултати от кръга можете да видите на:

https://speedhive.mylaps.com/Events/1881143