Победи за Младенов, Янков, Зинков, Балабанов и Рангелов на старта на сезона в Кюстендил

Победи за Младенов, Янков, Зинков, Балабанов и Рангелов на старта на сезона в Кюстендил

Пистата Пауталия в Кюстендил прие първия кръг от националния шампионат по картинг на БФК-НКС за 2024 г. през изминалия уикенд. Участие взеха близо 40 пилоти от България, Гърция и Северна Македония, които предложиха интересни битки при слънчево и много топло за сезона време.

На откриването присъстваха новият кмет на Кюстендил Огнян Атанасов и председателят на общинския съвет на града Димитър Велинов. Атанасов поздрави всички пилоти и заяви, че ще помага с каквото може за развиването и популяризирането на картинг спорта в града, както и за модернизирането на пистата.

Водосвет за здраве беше отслужен от ставрофорен иконом, Генади Генадиев, предстоятел на храм „Св.Мина“ в Кюстендил. Негово Високо благоговейнство освети вода и две погачи, за здраве и успешен шампионат. Поръси за здраве всички пилоти, като им пожела разумно да управляват своите машини. На осветените погачи за здраве се насладиха, пилоти, механици, родители и гости на състезанието.

В клас No Gear Open пилотите за жалост бяха само трима. Победата взе Христо Младенов, който завърши първи в състезание 1 днес, като води от старта до финала пред Слави Минков и Йосиф Тошков.

Във втория финал обаче Минков стартира по-добре и поведе, но Младенов бе плътно зад него и успя да го изпревари, а в следващия момент веригата на Слави падна и той не можа да продължи състезанието. Така Тошков завърши 2-и, която позиция зае и в крайното подреждане.

В Rotax Senior победата взе Илиян Янков, който спечели днес убедително и двете състезание. В първото основният му конкурент Калоян Генов отпадна, след като падна предното му ляво колело. Така втори и 3-и се наредиха Максим Скендеров и новият пилот в класа Преслав Луканов.

Във второто Янков бързо се откъсна напред и спечели, а зад него Генов си проби път в колоната и завърши 2-и. Скендеров се нареди 3-и, което му бе достатъчно за 2-ото място в крайното подреждане. Луканов остана 6-и в състезание 2 и така завърши на 4-о място за кръга, зад друг дебютант Ясен Велков, който допълни местата на подиума.

Най-много бяха пилотите в клас Rotax Junior – 15. Там и битката беше най-оспорвана. В крайна сметка победата взе Кристиан Зинков, който в първото състезание спечели пред Максим Дремин, който кара за първи път в националния шампионат, и миналогодишния първенец в класа Петър Шингов.

Във второто състезание обаче стана масов сблъсък веднага след старта, в резултат на който отпаднаха Стефан Стефановски, Деан Дамянов и един от гръцките пилоти. В последствие заради технически проблем извън надпреварата бе и Божидар Първанов.

Отпред Зинков успя да удържи Шингов, който изглеждаше по-бърз, а в края двамата бяха настигнати от Радослав Воденичаров, който завърши 3-и, пред Габриел Александров и Дремин. Така в генералното класиране Шингов е 2-и, следван от Дремин, Воденичаров и Александров.

В категория Minimax участваха 7 пилоти, а над всички беше Калоян Балабанов. Той стана първи и в двата финала днес, като записа най-бърза обиколка с цели 0.4 сек по-добра от тази на следващия в общото класиране Бахчеванов.

Милен имаше трудна квалификация, след което обаче постепенно прогресираше напред. В състезание 1 днес той стигна до 3-ото място след старт от 6-а позиция. Във финал 2 той стигна до 2-ото място, което и зае в общото подреждане за кръга.

Само на 1 точка зад него 3-и се класира Сотирис Нтуманис. Гръцкият пилот направи много силно каране, въпреки че кара за първи път на тази писта. В този клас участие взе 1 дама – Диляна Станкова, която завърши на 5-о място, зад Борислав Манев.

При най-малките в Micromax триумфира Никола Рангелов, който води оспорвана битка със Стелиян Господинов. Последният победи в първото състезание пред Рангелов, но във второто той бе изпреварен от Никола с отлична маневра, който натрупа преднина и спечели надпреварата и кръга като цяло с 52 точки.

Стелиян след това допусна грешка и изостана, но все пак в края понавакса позиции, и завърши 3-и, което му бе достатъчно да се нареди 2-и в крайното класиране. Впечатление направи Константинос Николау от Гърция, който зае 3-ото място и показа скорост, близка до тази на първите двама. След него се нареди неговият сънародник Кристос Кристофоридис, който изпревари само с 1 точка Димитър Станков.

Следващият кръг от шампионата ще се проведе на 10-12 май на пистата Серес в Гърция.