Победи за Върбанов, Хаджийски, Руйков и Зинков в първия кръг във Враца

Победи за Върбанов, Хаджийски, Руйков и Зинков в първия кръг във Враца

При студено време и дъжд във Враца днес се състоя първият кръг от шампионата по картинг на БФК-НКС. Въпреки трудните условия, състезанията се проведоха при добра организация, като пилотите предложиха интересни битки.

Половин час преди началото на надпреварите започна да вали, което продължи до края на деня. А това означаваше каране с гуми за мокро за всички пилоти във всички класове.

Победители в класовете Rotax Junior/Senior, No Gear Open, Mini Mini BG-Micromax Rotax станаха Виктор Върбанов, Томи Хаджийски, Любослав Руйков и Кристиан Зинков. Пилотите в Junior и Senior караха заедно заради това, че в първата категория имаше само един пилот – Апостолоски от Северна Македония. В по-големия клас обаче борбата беше много оспорвана.

Подиумът в клас Senior

В първия манш стана масовата катастрофа в първата обиколка с участието на Лора Христова, Калоян Генов и Апостолоски, след която начело излезе Люсиян Савов пред Виктор Върбанов. Последният доближи лидера веднага и се опита да го изпревари, но се завъртя и изостана. В следващите обиколки Виктор успя да си пробие път напред и отново застигна Савов, но не успя да го изпревари.

Във втория манш Савов стартира първи и поведе, а Върбанов бе 3-и зад Самуил Иванов, но много бързо си върна 2-ата позиция. След това изпревари и Люси, но след това при атака на Савов да си върне лидерството, той се удари във Виктор и изостана последен. Върбанов продължи на 2-а позиция, зад новия лидер Самуил Иванов. Последният обаче получи наказание от 5 места назад в класирането за удар срещу Лора.

Така Виктор стана първи в манша и в общото класиране, което за него е първи успех в кариерата в професионалния картинг. Савов се нареди 2-и в общото подреждане за кръга, следван от Самуил Иванов и Лора Христова, която имаше много технически проблеми този уикенд.

Тримата пилоти в No Gear Open

В клас No Gear Open участващите пилоти бяха само трима, което не позволи сформирането на класа и не бяха дадени пълните точки. Убедителен победител стана Томи Хаджийски, който спечели и двата манша днес на мокрото трасе. Втори стана Илия Димитров, следван от Василена Илиева. Двамата за първи път караха в кръг от шампионата.

В клас Mini победи и в двата манша днес постигна Любослав Руйков. В първия той води битка с Христо Младенов на мокрото трасе, който в началото бе близо до него, но по-късно Любо дръпна малко напред, а в края Ицо се завъртя и завърши 2-и, пред дебютанта Радослав Воденичаров, който направи най-бърза обиколка.

Призьорите в категория Mini

Във втория отново Руйков поведе пред Младенов, като и този път обаче Христо се завъртя, а този път загуби много повече време и изостана в колоната. Воденичаров също допусна грешка, ала след това бързо навакса и в крайна сметка завърши 2-и, зад Руйков (записал най-бързия тур). Тази позиция Радослав зае и в общото класиране, с което екипът на Pure Speed записа двойна победа в този клас. Младенов стана 3-и за кръга, пред Деан Дамянов.

В Mini BG-Micromax Rotax пилотите направиха много интересни битки с драма и завъртания. В първия манш днес през по-голямата част от надпреварата водеше Кристиан Зинков. Той имаше комфортна преднина, но в последните 3 обиколки Венцислава Ганчева започна бързо да го настигна и успя да го изпревари току преди финалната линия с едва 21 хилядни. Трети стана Радослав Йорданов.

Най-бързите в клас Micromax

Във втория манш Зинков спечели убедително пред Йорданов и Мартин Любенов, докато Ганчева допусна няколко грешки и остана 4-а. Така Зинков стана първи в Micromax Rotax, следван от Ганчева и Радослав Йорданов.

За клас Mini BG първи стана Калоян Балабанов пред другия представител в този клас Мартин Любенов. Следващия кръг от шампионата ще се проведе отново във Враца на 8-9 май.

Първият и вторият в Mini BG

Всички резултати от уикенда във Враца можете да видите на:

https://speedhive.mylaps.com/Events/1965287