Руйков се бори със сина на пилот от Формула 1 за подиум в Италия

Руйков се бори със сина на пилот от Формула 1 за подиум в Италия

Малко не достигна на българския картинг пилот Любослав Руйков, за да се качи на подиума в първия кръг от шампионата WSK Open на пистата „Франчакорта” в Италия. Руйков, който се състезава в един от най-конкурентните класове – OK-N Junior, завърши 4-и във финала, като изпусна третата позиция заради инцидент пред него.

Преди това Руйков завърши девети в префинала и съответно стартира от тази позиция във финала, но бързо си проби път напред и излезе трети, като имаше сериозен аванс пред четвъртия – Нето Антонио Пицония – синът на бившия пилот на Уилямс във Формула 1 Антонио Пицония.

В хода на състезанието обаче стана инцидент – един от пилотите катастрофира и картът му се обърна с колелата нагоре, на пистата изтече бензин и охладителна течност и цялата зона беше с жълти флагове. Руйков намали според правилата, но Пицония, който беше на няколко секунди зад него не върна газта в зоната с жълтите флагове, а използва това и се залепи зад Любо, след което го атакува и го изпревари след рестарта.

И тъй като Руйков кара с проблем в мотора от началото на уикенда, като нямаше достатъчно мощност на високи обороти, той се опита на няколко пъти да си върне третото място, но не успя. И така остана четвърти на финала в своя клас.

„Целият уикенд беше много тежък за Любо, тъй като не успяхме да справим с проблемите в двигателя, след всеки манш бяхме при тунера и всеки път уж всичко беше оправено, но пак не работеше както трябва – коментира механикът на Руйков Станислав Каваримов. – За проблемите с настройките дори не искам да говоря, тъй като вече свикнахме с тях. Конкуренцията беше много сериозна, имаше пилоти от цял свят и се получи много оспорвана битка.”

Любо Руйков се състезава с подкрепата на Nivel Stroy Ltd, HTI Bulgaria EOOD, Z&M Private Co и Камфорт Кепитъл ЕООД. След първия кръг в WSK Open Руйков заема 4-ото място в класирането с 31 точки, а водач е състезаващият се под неутрален флаг Иля Берьозкин, който събра 98.