Самуил Иванов, Гьошев, Зинков и Костов участваха на Rotax CEE Bonus Cup

Самуил Иванов, Гьошев, Зинков и Костов участваха на Rotax CEE Bonus Cup

Четирима български пилоти участваха в състезанието Rotax CEE Bonus Cup, което се проведе миналия уикенд в Йезоло, Италия. То беше като откриващо състезание преди началото на същинския сезон в CEE Rotax Max Challenge, който започва на 3-5 март с първия кръг на същото трасе.

В клас Rotax Senior участва Самуил Иванов, който стана шампион у нас за миналия сезон. На квалификацията в събота той имаше проблем с шасито, което му попречи да се класира по-напред.

В неделя в първия манш стартира последен и навакса доста позиции напред, но имаше наказание за хлътнал спойлер. Във втория манш стартира 28-и и напредна с още позиции, но имаше удар, който го забави доста и завърши 27-и. В третият манш имаше технически проблем. Още на първата обиколка му гръмна свеща и Иванов не можа да продължи.

Самуил Иванов (вдясно)

В клас MiniMax участваха Калоян Гьошев и Кристиан Зинков. За Калоян това бе първо състезание в този клас, като той мина с възходи и падения. Надпреварата премина при много променили условия на пистата, което затрудни пилотите.

Според баща му и негов механик – Петър Гьошев, Калоян е имал потенциал за място в топ 6 в крайното класиране. Но наказания за хлътнал спойлер в 2 от 3-те състезания го върнаха назад – 11-и. Планът е Калоян да участва през целия сезон в CEE Rotax Max Challenge, като това състезание бе по-скоро за адаптация към класа и пистата.

Калоян Гьошев

За Зинков това също бе дебютно състезание класа и първо международно. Той завърши 15-и в общото класиране, като натрупа безценен опит. За първи път той бе на трасето с толкова много пилоти като конкуренция.

Зинков имаше само 4 дни да опознае новия по-бърз двигател от MiniMax и писта Азура. На тренировките успя да достигне доста добри времена, но се видя, че още няма достатъчно опит. Участието на Зинков бе като награда за титлата му в клас Micromax у нас за миналата година и беше напълно безплатно.

Семейството му благодари за цялостната поддръжка на главния инженер на IPK Ван Бел, който е работил заедно с известни пилоти от Формула 1, на Игор Апостолоски, както и на представителя на Ротакс за България – Praga-bg Karting, за подкрепата.

Кристиан Зинков

В категория Micromax участва Макс Даниел Костов, като и на него помагаше главният инженер на IPK Ван Бел. Макс завърши 15-и в крайното класиране, като беше много бърз в тренировките и бе близо до водещите пилоти. В квалификацията обаче попадна в трафик и остана по-назад.

В полуфинала той се нареди 16-и, въпреки че попадна в инцидент, във финала завърши 14-и, като отново бе замесен в катастрофа, а в последното състезание се нареди 15-и също при сериозна конкуренция в класа от общо 23 пилоти. Участието на Макс също беше безплатно и бе като награда за най-млад дебютант в националния шампионат на БФК-НКС за миналата година.

Макс Даниел Костов