Савов, Симеонова и Гьошев караха във втория кръг на CEE в Унгария

Савов, Симеонова и Гьошев караха във втория кръг на CEE в Унгария

Трима наши пилоти участваха във втория кръг от шампионата по картинг на Централна и Източна Европа (CEE Rotax Max Challenge) на пистата в Кешкемет, Унгария. Това бяха Люсиян Савов в клас Rotax Senior, Ивон Симеонова в Rotax Micromax и Калоян Гьошев в Rotax Minimax.

Савов кара с много силна конкуренция от общо 26 пилоти, като присъстваха всички големи отбори и силни пилоти, за част от които това бе и домашна писта.

В тренировките Савов имаше трудности, но след това започна постепенно да намира скорост, като в една от сесиите стана 4-и. В квалификацията Люси обаче попадна в трафик и това му попречи в най-бързата му обиколка, като сесията беше на дъжд. Това означаваше едва 22-о време

Люсиян Савов

В полуфинала той прогресира до 15-а позиция, а след това във финала мина 2 места напред и завърши 13-и. Най-доброто му каране бе в суперфинала, където бе класиран 10-и, като в един момент се движеше 7-и. В общото класиране за кръга Савов е 11-и. Той можеше да се класира и по напред, но през уикенда имаше проблеми със спирачките, които прегряваха.

Ивон Симеонова в Rotax Minimax бе с най-добро време в една от тренировките, но нямаше късмет в квалификацията. Пред нея двама пилоти се завъртяха и за да не ги удари, тя излезе в тревата. Малко след това над пистата заваля дъжд и с гуми за сухо тя постигна съответно едва 26-о време.

От тази позиция в полуфинала състезателката от Велико Търново стигна до 20-а позиция. Във финала тя получи 5 сек наказание за хлътнал спойлер и остана 26-а. Най-доброто си каране девойката направи в суперфинала, където след много изпреварвания се класира 10-а. Нейният баща Иво Симеонов остана много доволен от представянето й, тъй като класирането й не отразява отличната скорост, която имаше през уикенда.

Ивон Симеонова

В клас Rotax Micromax наш представител бе Калоян Гьошев. Той се класира най-добре от българите. В началото в тренировките имаше трудности да свикне с големия грип, който предлагаше пистата, като въпреки това вървеше като времена в топ 6.

В събота на квалификацията обаче попадна в трафик и остана едва 8-и. За неделя обаче падналият дъжд отми грипа по пистата. А при такива условия Гьошев се оказа изключително бърз. Той веднага даде най-добро време в загряващата тренировка.

В полуфинала нямаше шанс и остана 8-и, но след това във финала разгърна потенциала си и завърши 3-и, като до шестата обиколка бе дори 2-и. В суперфинала бе най-бърз от лидерите, но при атака на първия бе избутан в тревата и изостана 5-и. Въпреки това Калоян навакса и финишира 2-и, само на 0.4 сек от победителя Давид Матлак. В общото класиране за кръга Калоян е 2-и, само на 2 т. зад съперника по-горе.

Калоян Гьошев