Серафимов, Савов, Апостоловски, Стефановски и Димова на полпозишън за Балканската Купа

Серафимов, Савов, Апостоловски, Стефановски и Димова на полпозишън за Балканската Купа

Юлиян Серфимов, Люсиян Савов, Йована Димова, Васил Апостоловски и Стефан Стефановски ще стартират от първа позиция съответно в класовете KZ Open, Rotax Junior/Senior/No Gear Open, Mini Open, Mini и Mini BG за Балканската купа по картинг.

Състезанието се провежда този уикенд на пистата Пауталия в Кюстендил и бележи края на сезона в картинга у нас. Цели 44 пилоти се записаха за участие, което е рекорд за спорта у нас за последните 3 години. Само в KZ имаше 11 пилоти, което у нас не се е случвало от 2016 г. насам.

Серафимов, който е шампион в Националните картинг серии за тази година, записа време от 43.90 сек. Той имаше проблеми с шасито, като точно преди квалификацията беше установено, че то е скъсано и бе заварено със съдействието на Станислав Петков.

Юлиян Серфимов

Горчо изпревари с 0.2 сек Иван Влъчков. Последният участва в картинг надпреварата за първи път от 1 години и половина. За последно Иван кара в първия кръг от Националните серии през 2018 г. Той обаче беше на ниво и ще стартира от втора позиция утре.

От втора редица ще потеглят Станислав Атанасов и Любимир Гърков. Последният се надяваше на по-челно класиране след силното си каране в тренировките, в които бе много близо и дори по-бърз от Юлиян и Влъчков. Силно каране направи Александър Гълъбов-Санде, който се класира 5-и и изпревари ветерана Цветан Илиев.

В Rotax Junior/Senior/No Gear Open първата позиция спечели убедително Люсиян Савов. Той изпревари с близо 0.7 сек шампиона в Rotax Junior Мартин Беков. Само с 0.003 сек след него остана Радослав Кобуров след силно каране. Той можеше да бъде и още по-бърз, но бе забавен от трафик.

Люсиян Савов

Първото си участие в клас записа шампионът в Mini в Националните серии Данислав Арсов. Пилотът на GO GRILL се представи отлично и даде 4-о време с напълно новия за него картинг.

Друг дебютант в класа и в картинга на професионално ниво Данаил Варсано постигна отлично време с оглед на това, че остана без част от предния спойлер. Той даде 6-и резултат и имаше потенциал да свали още 1 секунда. Той се класира пред Венцислав Маринков. Синът на Любомир Маринков не беше кара 1 години в официално състезание и затова очаквано бе по-бавен.

В клас Mini в отсъствието на Арсов, най-бърз беше македонският състезател Васил Апостоловски. Той записа време 50:03 сек. Изненадата поднесе Петър Шингов, който се класира 2-и и отбеляза най-доброто си представяне в квалификация в класа и за сезона.

Васил Апостоловски

Много силна квалификация направи и Слави Минков, който се класира 3-и и остави зад себе си Томи Хаджийски и Кристиян Димитров. Последният имаше потенциал за много по-добро класиране, но не успя да събере най-добрите си сектори в една обиколка. Под очакванията се представиха Христо Младенов и Снежана Илиева, която е дъщеря на Цветан Илиев.

Много оспорвана беше битката в Mini BG. Там Стефан Стефановски изпревари само с 0.06 сек дебютанта Лео Райчев, който направи сензационна първа квалификация.  Лео имаше само 2 дни тренировки досега. Последният остави зад себе си Христо Ковачи от Македония и Ивон Симеонова, която кара добре и взе максималното от своята машина.

Стефан Стефановски

В клас Mini Open най-бърза беше дама – Йована Димова. Тя за първи път кара в Кюстендил и се представи отлично. След нея в решетката ще потеглят Пресиян Иванов, Виктор Олегов и Мартина Димова. В класа участваше още 2 момичета – Венцислава Ганчева и Мартина Бонева.