Сериозно българско участие и в 4-ия кръг от румънския шампионат

Сериозно българско участие и в 4-ия кръг от румънския шампионат

Сериозно българско участие имаше и в 4-ия кръг от националния шампионат по картинг на Румъния. Надпреварата се проведе миналия уикенд на пистата SKAT KART в Таргу Секуиеск. Общо 12 наши представители караха в различните категории.

В кралския клас KZ имахме двама наши представители. Това бяха Христо Искилиев, който за втори път тази година участва в надпревара в северната ни съседка, и Николай Арабаджиев. За последния това беше второ състезание изобщо с машина от този клас.

Искилиев бе 13-и след хийтовете, но в първия финал се възползва много добре от инцидентите и проблемите на пилотите пред него и стана 7-и. Във втория очаквано загуби няколко позиции и финишира 10-и, като за кръга стана осми.

Николай Арабаджиев

Арабаджиев постепенно свикваше с машината и пистата и подобряваше времената си. Във финал 1 също се опази от инцидентите пред него и завърши 9-и. В последната надпреварата бе 12-и и завърши на много приличното 10-о място от общо 15 пилоти.

В клас OKJ имахме трима наши пилоти – Алекс Дешков, Кристиан Димитров и Слави Минков. На свободните тренировки Алекс даваше 5-о време, като на квалификацията се класира 6-и. Външната позиция за стартиране го затрудни максимално на квалификационните хийтове, като той излизаше всеки път след  старта с 3-4 позиции назад.

Алекс Дешков (вляво) и Слави Минков (на заден план)

Първия хийт навакса до 5-а позиция, но наказание го върна до 8-а, а във втория хийт завърши 6-и и това му отреди 8-ма стартова позиция на финал 1. На старта изостана до 10-а позиция, но проблем с карбуратора не му позволи да навакса много и той финишира 7-и. Наказание за хлътнал спойлер го върна на 8-ма стартова позиция за Финал 2. В него след масова катастрофа още в първата обиколка, Дешков отпадна.

Димитров бе 11-и след хийтовете и в първия финал стигна до 9-ото място. След масовия инцидент във финал 2, пилотът от Хасково излезе на 4-а позиция. В хода на надпреварата изостана 6-и, но след наказание на съперник бе класиран 5-и. В общото класиране за кръга Димитров стана 6-и.

Минков не успя да разгърне потенциала си, като бе 10-и след квалификационните хийтове. Във финал 1 се нареди едва 11-и, а в последното състезание бе въвлечен в масовата катастрофа и не завърши.

Мартин Беков на подиума

Най-добре от всички наши пилоти се класира Мартин Беков. Той се състезава в клас Rotax Senior, където миналата година стана шампион. В квалификацията той записа 5-о време, а в хийтовете подобри скоростта си и след две 3-и места в тях си осигури 2-а стартова позиция за първото състезание в неделя.

Както вече е добре известно обаче, от тази страна на грида на тази писта е много неудобно да се стартира. Логично при потеглянето в първия финал Беков загуби 3 позиции. След това все пак той успя да навакса до 3-о място.

Във втория финал Марти стартира 3-и и дълго време се движеше на тази позиция. В последния завой обаче при защита траектория, той не успя да задържи мястото си пред Давид Тома и остана 4-и, само на 0.1сек зад него. Така в общото подреждане за кръга Беков събра 29 точки, колкото и Томи Драган, но бе класиран 3-и, тъй като съперникът му имаше по-предно класиране в квалификацията.

Станчева пред Статлев

Традиционно най-много участници имахме в клас Mini 60. Там на линия бяха Георги Илиев, Свилен Статлев, Силвия Станчева, Виктор Тодоров и Виктория Янкова.

Най-предно се класира също по традиция Илиев, който завърши 13-и в първия финал и 12-и във втория при много силна конкуренция. Това му отреди 12-о място в общото подреждане за кръга.

Статлев, който за първи път кара в Румъния на състезание, остана 15-и, като записа 15-о и 14-о място във финалните надпревари. На една позиция зад него се нареди Силвия, а 18-и и 19-а останаха Тодоров, който отбеляза прогрес спрямо предните състезания, и Янкова.

Мартина Бонева (в средата)

В категория PUFO този път имахме двама представители. Освен Мартина Бонева, която кара неизменно тази година, на трасето бе Мартин Любенов, за който това бе първо състезание извън България.

Двамата завършиха с по 14 точки, като Бонева бе класирана по-напред – 9-а, след силен финал 2, където завърши на 6-о място след старт от 12-о. Любенов имаше по-добър финал 1, където стана 8-и.