Сериозно българско участие на CEE Bonus Cup в Йезоло

Сериозно българско участие на CEE Bonus Cup в Йезоло

Много български пилоти участваха в състезанието на Rotax – CEE Bonus Cup, което се проведе миналия уикенд на пистата в Йезоло. Уикендът предложи сложни и променили условия, което постави на изпитание пилоти и механици.

Най-много бяха нашите представители в клас Rotax Junior – общо 4. Най-предно класиране записа Петър Шингов, който е и национален шампион за 2023 г. Шингов нямаше технически проблеми през уикенда и съответно имаше добра скорост и темпо. След падналия дъжд обаче условията за квалификацията много се промениха и в екипа му не успяха да намерят точните настройки.

За суперфинала правилните реглажи бяха намерени и Шингов имаше много добра скорост, но агресивното каране на много от съперниците доведе до доста удари и по-задно класиране от това, което можеше да постигне. В крайна сметка Петьо завърши суперфинала 18-и и е 13-и в общото класиране, като малко точки не му достигнаха да бъде в топ 10.

Друг наш представител Габриел Александров завърши на 33-а позиция в крайното подреждане, като също успя да достигне до суперфинала. А това му беше едва 4-ото състезание с Rotax. За него участието бе натрупан ценен опит и важни уроци, като този, че в големите международни всеки един сантиметър пространство се използва от конкуренцията.

Наложи се Александров да премине през допълнителен хийт, в който се справи великолепно и завърши 5-и. А само първите 6 имаха право да карат в суперфинала. В него Габи завърши 25-и, а след наказание на съперник бе класиран 24-и.

Друг български пилот Мартин Гърбев зае 36-о място в общото класиране. Той не успя да се класира за суперфинала, като в хийт „втори шанс“ остана 12-и. До това ниво достигна и Светлен Симеонов, който в репешажа остана 11-и, а само първите 6 получаваха право за участие в суперфинала.  В общото класиране за кръга Светлен е 42-и.

В клас Rotax Senior имахме двама представители. Това бяха Илиан Янков и Самуил Иванов. Янков за първи път участва на тази писта и за него това бе първо състезание в класа. По време на свободните тренировки записа 13-то време в своята група.

В квалификационната сесия стана 8-ми в своята група и имаше 6-а стартова позиция за двата хийта при разпределението по групи. Добрият старт в първият хийт го поставя в добра позиция, но за съжаление удар отзад от финландски пилот доведе до отпадането и на двамата състезатели. Щетите по картинга бяха отстранени навреме и по време на вторият хийт Илиян се класира на 14-та позиция.

Илиян положи големи усилия и направи множество технични изпреварване по време на хийт „втори шанс“. Завърши шести и заслужено се завърна за участие в Супер финала, макар и със стартова позиция от последна редица. Отново много добър старт и технични изпреварване изведоха Илиян до 22-а позиция в класирането. В общото класиране Янков е 27-и.

За разлика от Илиян, Иванов участва за трети път в състезание тази писта. Той имаше проблеми с картинга за квалификацията. В хийтовете завърши 17-и и 18-и, след което директно се класира на суперфинала.

Отново обаче проблеми с шасито не му дадоха шанс за добро класиране. Така в суперфинала той остана 28-и, като двамата с Янков си спретнаха битка, която Илиан спечели. В общото класиране за състезанието Самуил е 26-и.

В клас Micromax Стелиян Господинов завърши на 14-о място в общото класиране от 19 пилота. Българският пилот направи силен суперфинал, където се класира 12-и.

В Minimax Калоян Гьошев претърпя опасен инцидент още по време на тренировките. След излизане от пистата той слезе да бутне карта си и да потгели отново, но в това време бе ударен от друг пилот. Така Калоян изобщо не успя да участва, но за щастие няма сериозни контузии и счупвания.