Сериозно българско участие на световните SODI финали във Франция

Сериозно българско участие на световните SODI финали във Франция

Много наши пилоти участваха на световните SODI финали (SWS) във Франция. Състезанието се състоя миналия уикенд и предложи много емоции, оспорвани битки и малко изненадващо неизравнени картове. Състезанията започнаха в сряда на 06 юли и завършиха на 10 юли.

В клас Junior ни представи Виктор Николов, който и се класира най-напред от всички наши състезатели. Пилотът на Iceman Racing Alkaloid зае 9-та позиция на супер финала при второто си участие на SWS финали. Достигането до това класиране не бе никак леко и Виктор след финала сравни това като да минеш през деветте кръга на ада.

В първата квалификация на непознатата писта до Париж, Виктор зае незавидното 18 място, а по време на състезанието загатна за истинските си възможности прогресирайки до 14 позиция. В квалификацията за второто каране за деня Вики показа и истинските си възможности, финиширайки 2-и.

Първото състезание за деня в четвъртък, стартирайки от втората позиция, нашият пилот очакваше добро каране и финал на стълбичката. Уви, Виктор случи на бавен картинг. Това бе и повода българския пилот от втора да се срине до 14-та позиция. В квалификацията за третото каране отново лошия късмет с картовете.

В първото състезание от последния ден нашият пилот трябваше да потегли от незавидната 18 позиция. Въпреки това той не загуби мотивация и достигна 16- ти на финала и в суперфинала – най- важния старт на първенството стартираше 17-и.

На финалното каране Виктор остави зад гърба си всички несгоди, концентрира се върху скоростта, която има дори в излишък, стриктно спазваше указанията на треньорите си по време на цялото каране и показа отлична тактическа дисциплина и железни нерви.

Още след първата обиколка Николов прескочи петима съперници и се изкачи на 12-то място. От шестата до деветата обиколка бе осми, а в 12-ата обиколка вече догони втората бърза група и се включи в борбата за призовите позиции. 2 обиколки преди края Вики бе на по-малко от 2 секунди от водача в състезанието и на секунда и половина от третото място.

За съжаление в 17-та обиколка японски пилот започна прибързано да атакува Николов, а това се оказа фатално и групата, която бе зад тях ги настигна. В последната обиколка при една атака японецът успя да излезе напред и „отвори вратата“ за другите. Така на финала българинът финишира 9-и, което е страхотно класиране. Виктор направи и най-бързата обиколка във финалното каране.

В клас Sprint участваха Любо Гърков и Атанас Милинич. По думите на бащата на Любо – Димитър Гъркво, двамата са се представили под очакваното, като причина за това беше и липса на бързи картове и много агресивното каране на другите.

В класа участваха общо 76 пилоти, които бяха разпределени в 4 групи по 19 картинга. В крйна сметка Милинич завърши 65-и, като не можа да се адаптира добре към картингите и хлъзгавото трасе,  а Любо стана 46-и.  Гърков можеше да се класира по-напред, но случи на куц карт в последното каране в суперфинала. Той стана 3-и за кратко в групата си след страхотен старт, а след това завърши 6-и.

Отборите на VZ Intercom и KEB Racing със сериозно българско присъствие участваха в ендурънс надпреварата в Париж. За VZ Intercom караха Димитър Гайдов, Алекс Юлиян, Николай Върбицалиев и Матео Бурци. Тимът се движеше с добро темпо през цялото време, но рядко случваше на бързи картове.

По-често отборът случваше на по-бавни, а както вече споменахме, машините не бяха особено изравнени и се получаваше разлика до 1.5 сек на обиколка. В крайна сметка екипът завърши на 16-а позиция от 44 тима, като имаше потенциала да бъде в топ 10.

За KEB Racing се състезаваха Николай Лисев, Станислав Неделчев, Валентин Раденков, Веселин Паунов. Тимът бе един от малкото, които завършиха надпреварата без нито едно наказание, въпреки строгите съдии. Те завършиха на 25-а позиция от общо 44 тима.