Шампионът по автомоделизъм навлиза в картинг спорта

Шампионът по автомоделизъм навлиза в картинг спорта

Шампионът по автомоделизъм Николай Ангелов бе сред новите ученици на картинг училището на Любомир Маринков, което е към екипа на RS Kart. Той кара за първи път професионална картинг машина миналия уикенд на пистата Пауталия в Кюстендил.

Той се занимава с автомоделни спортове от 7 годишен. През годините печели национални титли в различните класове и върви нагоре. През тoзи сезон се състезава и с onroad модели в клас 1/8 nitro, като става и шампион. В желанието му да се развива като състезател, той е решил да се занимава с картинг.

Николай пристигна на картинг пистата с високо самочувствие, като смяташе, че големия опит, който има от автомоделизма, ще му помогне бързо да свикне с картинга. Въпреки подробният предварителен инструктаж, който Маринков проведе, Ники не го спазваше и се наложи да бъде спиран на пистата.

Маринков, Николай и Михаил по време на изпитанията в Кюстендил

Ангелов призна, че не е очаквал картингът да бъде толкова бръз и директен и затова му бе трудно да се справя с него. Той направи 2 сесии, като имаше желание да кара още, но лек дъжд намокри пистата. След проведените тестове Ники сподели срахотно задоволство от преживяното!

„Сега разбрах, колко голяма е разликата между това да управляваш състезателен автомобил с дистанционно и да седнеш вътре в него“, каза Ники още след първата сесия.

Другият нов ученик бе Михаил Кирилов на 25 г. Той се занимава с програмиране. Той досега бе карал ренталски картинги. Интересът му към спорта идва от Формула 1, която следи изкъсо от близо 3 години.

Още със стъпването си на пистата, като видя с каква скорост се движат картовете разбра, че тук нещата са сериозни. В резултат на това беше доста по-предпазлив от Ники и реши да вдига темпото постепенно. Мишо беше възхитен от това, колко бърза и нервна е тази малка машина и в същото време, колко хладнокръвно и спокойно трябва да се управлява.

Остана учуден, че от страни изглежда толкова лесно, а в действителност е точно обратното. Отговорът е, че всичко е много лесно, когато обаче си обучен и подготвен да го правиш. Той също завъртя 2 сесии, като лекият дъжд му попречи да продължи.

„Исках да разбера повече за картинга и къде по-добре от Картинг училището, каза Михаил. – Беше изключително интересно, забавно и бързо. Любо ми разказа много факти около спорта. Препоръчвам! Искам да продължа да карам, като зимата ще наблегна на ренталски картове. И следващото лято ще се свържа пак с Любо за още тестове.“

Девет годишният Косьо също направи няколко теста с различни настройки на картинга, но въпреки това не можа да постигне необходимите за състезание времена. Той има техниката на пилотиране, но не му достига състезателния хъс, да настъпва докрай. Отборът реши, че на предстоящото състезание в неделя, Косьо няма да участва, но тренировките за състезанията през следващия сезон ще продължат.

Косьо на тестовете на пистата Пауталия