Силно българско представяне на световното първенство в Словакия

Силно българско представяне на световното първенство в Словакия

Силно се представиха българските пилоти като цяло при участието си на световното първенство на SWS, което се проведе от 5 до 8 юли в Словакия. За съжаление недобрата организация и липсата на ротация при картовете и голямата разлика в представянето им попречи на някои от нашите представители да се класират и по-напред.

Най-добре се представи Виктор Николов в клас Junior Kid. Той показа скорост още на тренировките и бе 4-и и 5-и. В квалификацията обаче попадна на бавен карт и остана едва 15-и. Трябва да се отбележи, че между машините имаше голяма разлика в скоростта, като между най-бързите и най-бавните тя достигаше до 2 секунди на обиколка.

Според правилата Виктор трябваше да остане с тази карт и за следващите 3 хийта, в които съответно нямаше добро класиране. В хийт 5 вече с друга машина завърши 5-и след старт от 15-о място. В събота за супер хийт Николов кара отлично и стана 4-и, като бе само на 1 десета от 3-ия в класирането. За последното каране обаче българският пилот случи на бавен карт и остана 13-и, като на два пъти бе избутан от пистата.

В категорията над 16 години Стефан Марудов беше на 1-2 десети от най-добрите времена в тренировките. Изравняването на теглото на картовете беше рекордно високо – на 90 кг. И Стефан трябваше да сложи 26 кг от едната страна, което го затрудни много.

В квалификацията Марудов стана 25-и в неговата група и стартира от тази позиция във всички хийтове, като и тук нямаше смяна на картовете. Така водещите пилоти почти винаги бяха с най-бързите картове. В крайното класиране Стефан е 74-и от над 90 пилоти.

Също в класа над 16 години участва и Антоан Ангелов. Той имаше повече шанс и участва във финал В и в крайна сметка завърши 54-и. Страната ни имаше представителка и в класа на дамите. Там Рая Шишкова се нареди на отличната 8-а позиция, като имаше и шанс, след като пред нея стана масова катастрофа и тя напредна с много места.