Снежана Илиева: По стъпките на баща си

Снежана Илиева: По стъпките на баща си

През тази година в картинга с българско участие силно впечатление направиха момичетата. Ивон Симеонова спечели шампионата на Австрия в своя клас Ротакс Мини Макс, а Снежана Илиева бе близо до титлата в Националните картинг серии в Мини Бг. Снежи е дъщеря на дългогодишния ни пилот и многократен шампион Цветан Илиев и върви по неговия път. В едва 2-ия си сезон в професионалния картинг, тя се бори за първото място. В крайна сметка остана 2-а, но направи много силно впечатление с карането си. Тя спечели и състезание от шампионата на Македония и е новият ни герой в рубриката Млади таланти.

„Исках да опитам да карам картинг в София в Ринг Мола, разказва Снежи за първите си стъпки. – Това беше в началото на миналата година. Майка ми пожела и татко ме заведе. Исках да карам само веднъж, но след това майка ми ме записа в Академията към федерацията по това време. Хареса ми. Но в началото не карах правилно. Връщах газта на правата, а натисках спирачките на най-лекия завой.“

„Аз честно казано исках да избегнем участие в картинга при Снежи, но майка й настоя да я заведем и да проверим как ще се справи, признава Цецо. – Тя се включи малко по-късно в академията, но много бързо навакса.”

Снежи наистина се развива много добре. Бързо се учи и в края на подготовката в академията получава 2 грамоти – за бързо развитие и за самото завършване на академията. Тя печели още първото си състезание за сезона, което е в Кюстендил. А това прави баща й много горд. Тя е втора след квалификацията и поведе на старта, след което задържа първото място. Поради финансови проблеми Илиева не успява да участва във всички кръгове за сезона. Но тя вече е показала потенциала си и за 2018 г. семейството решава тя да се състезава с пълна програма, като Цецо се справя и по-добре с работата си и успява да осигури нужните средства.

През тази година Снежи се бори до самия край на сезона с Христо Младенов, но в крайна сметка остана втора. В последния кръг на Серес тя е по-бърза в повечето завои, но на два Младенов има сериозен аванс и това му дава цялостно предимство в обиколката. Така той спечели последните 2 състезания на гръцкото трасе и събра 236 точки срещу 215 за Илиева.

Според Цецо за по-голямата бързина на Младенов сериозна роля е изиграл и бюджетът, който при Младенов е бил доста по-голям.

„Струва ми се безсмислено за толкова малък клас в картинга да се дават много пари по принцип, обяснява Илиев. – Ицо имаше възможност да тренира много повече от нас, а освен това като техническа база винаги е разполагал с повече: 2-3 двигателя, 2 шасита. Ние имахме само един мотор от 2015 г., а техните са от 2018 г. Въпреки това в първите състезания Снежи го победи и за мен това е много добър резултат. Много съм доволен.”

Цецо отдавна нужното на Младенов, отбелязвайки неговото сериозно израстване през сезона. В началото Снежана го превъзхождаше в карането, но след това благодарение на целия екип и дядо му, той успя да напредне много. След втория сезон на момичето в картинга, Цвета признава, че вече гледа по-спокойно състезанията на дъщеря си.

„Не предполагах, че под подобно напрежение ще гледам нейните състезания в началото, казва Цецо. – Беше ми много трудно. Но сега тя се справя по-добре и ми е малко по-спокойно. Преди бях постоянно на тръни. Тя често вървеше добре и правеше грешка и се завърташе. Сега това се промени, като тя показа и много добро дефанзивно и в същото време чисто каране. То и помогна да спечели 4-ия кръг от сезона в Хасково.”

За следващия сезон Снежи и Цецо имат големи амбиции и желание за успешно представяне в по-горния клас Мини, където Снежи кара за Балканската купа на Кюстендил. А там скоростите и разходите скачат драстично и няма да е лесно. За момента е подсигурено участието само за 2 състезания, като семейството се надява да намери финансиране за повече.