София Картинг Ринг приема този уикенд 3-ия кръг от Sodi World Series

София Картинг Ринг приема този уикенд 3-ия кръг от Sodi World Series

Тази неделя (15 януари) на пистата София Картинг Ринг ще бъде проведен третият кръг от картинг шампионата за любители, организиран със съдействието на Shell Helix. Надпреварата е част от Sodi World Series (SWS) и във всяко от досегашните състезания се включиха по около 50 души – на възраст от 16 до над 50 г. Водач в класирането за момента е Венцислав Василев, следван от Алекс Джулиан и Веселин Паунов, бивш професионален картинг пилот в клас Rotax.

Съвсем очаквано болшинството участници са мъже, като Александра Александрова е единствената дама. Шампионатът се организира за втора година и се състои от общо 10 кръга, като всички се провеждат на София Картинг Ринг. В първите 9 от тях целта на всеки състезател е да се класира в първите 20 във временното класиране, за да продължи и в последния кръг – т.н. „Голям финал”. В него натрупаните точки до момента се анулират и крайното класиране се определя според постигнатия резултат във въпросния финал.

А той ще се проведе на 21 май и ще бъде няколко пъти по-дълъг спрямо останалите състезания. Победителят ще спечели пътуване до пистата Монца за Гран при на Италия от Формула 1 с покрити всички разноски. Вторият и третият в класирането ще спечелят тест със състезателен картинг KZ 2 с 48 конски сили на трасето в Кюстендил.

Макар и любителски, шампионатът покрива всички професионални изисквания за провеждането му. 9-минутната квалификационна сесия ще бъде разделена на две. Има общо три 10-минутни състезания, включващи: №1, чиято стартова решетка се сформира според времената от квалификацията, №2, чиято стартова решетка се сформира според класирането в първото състезание, и №3 – с обърната стартова решетка от класирането във второто състезание. В зависимост от броя на участниците се формират и различните групи, като максималният брой в група е 13 човека.

За една наистина оспорвана надпревара, в която всички имат равен старт, килограмите се изравняват до 80, а максимално добавеното тегло е 25 кг. Първите петима във временното класиране на шампионата получават допълнителна тежест преди състезанието, с което трябва да карат през цялото време на съответния кръг, преди който са били водачи. Оценяването на представянето на всеки един участник е посредством точкова система от трите състезания и позицията, която всеки участник е извоювал в тях.