Специални изисквания към пилоти и отбори за 3-ия кръг в Румъния

Специални изисквания към пилоти и отбори за 3-ия кръг в Румъния

Специални изисквания ще има към пилотите и отборите за 3-ия кръг от националния шампионат по картинг, който ще се проведе на 2-3 юли в Таргу Секуеск, Румъния, обяви федерация ни (БФКС). Всички състезатели трябва да оборудват своите състезателни машини с добавка към предния спойлер, която при удар на преден състезател потъват и в този случай състезателя се наказва на база изискване от CIK-FIA. Цената на добавката е до 20 евро.

БФКС е заявила бройки и ще има наличности на пистата. Състезателите чиито състезателни номера се дублират с номера на румънски пилоти трябва да добавят или премахнат цифри от състезателния си номер с цел избягване на дублирания; Всички класове ползват гуми Вега, които се доставят от организатора (FRK) в закрит парк и се маркират в събота сутрин на техническия преглед. Немаркирани гуми не могат да се ползват в официалната част на състезанието.

Всеки състезател от класове – Rotax Junior и KZ2 има право на 1,5 комплект сухи гуми. Може да се маркират карани мокри гуми (само на техническия преглед в събота) ако състезателя желае да ползва нови мокри гуми, то те задължително се поръчват на организатора на състезанието. Цените на гумите са както следва – за клас “Мини” цена за комплект сухи (Vega Mini) 114 евро, мокри (Vega WE) 132 евро, за класове Rotax Junior и KZ2 цена за комплект сухи (Vega XH) 145 евро, мокри (Vega W5) 156 евро.

Такса участие за всички класове е намалена на 150 лева с цел покриване от състезателите на допълнителните разходи, които трябва да бъдат платени предварително по банковата сметка на БФКС. Секретаря на федерацията ще бъде на пистата за оказване на съдействие на българските състезатели при необходимост.

Изисквания за клас KZ2 – задължително използване на новите заглушители (състезателите които не разполагат с такъв могат да ползват под наем от пистата срещу 150 леи, приблизително 70 лева), забранено е използване на композитни спирачни системи, могат да се ползват само Iron Brakes.

Клас “Мини” могат да ползват двигатели с нова хомологация 2015. Официалните дни на състезанието са събота и неделя (2 и 3 юли), като формата е следния – в събота има две свободни тренировки, след което се провежда квалификация и две състезания, като по време на надпреварите всеки състезател получава наказателни точки, които определят стартовата му позиция в първи манш от неделното състезание. В неделя има загряваща сесия и два манша.

Таксата за ползване на пистата в другите дни е 40 евро на карт; Класовете които се карат в румънския шампионат са следните – Promo BB (от 5 до 7 години), Pufo (аналог на българския Мини Бг от 6 до 8 години), Mini, Ротакс, Junior, Senior DD2, KZ2.

Българските състезатели от класове Rotax Junior и KZ2 карат заедно с румънските състезатели. Българския клас Мини ще кара с румънския ако клубовете се съгласят, в противен скучай ще карат с клас Ротакс Мини където има само трима участника.