Стартира Академия за млади пилоти 2017

Стартира Академия за млади пилоти 2017

За поредна година Българска Федерация Картинг Спорт стартира своята Академия за млади пилоти. След изключително успешния сезон на Академията през изминалия сезон заредени с много положителни емоции бе обявено началото на следващия. Тя е инициатива на БФКС и в основата седи желанието да бъде предоставена възможност за равен старт на талантливи деца, които имат желание да се развиват в тази сфера.

Основната идея на БФКС е да може да подпомогне максимално младите пилоти и техните родители като предостави напълно безвъзмездно техника (шаси, двигател, количка), екип (OMP хомологиран) и каска (Arai хомологирана) и същевременно да подсигури транспорт и логистика на техниката, както и специалисти, които професионално да се грижат за поддръжка на техниката и да развиват уменията и постиженията на пилотите. Целта ни е всички пилоти да разполагат с напълно еднаква техника и единствено индивидуалните им умения да определят победителите, като изградим за тях среда за пълноценно и максимално ефективно развитие в условия на уважение, взаимно развитие и справедлива конкуренция.

Академията през 2017

Предварителна подготовка и тренировки – в тази част от програмата могат да участват деца на възраст от 6 до 12 години, като тя ще се провежда на територията на Комплекс – “София Картинг”, който се намира в Ринг Мол София, както и на картинг писта Хасково. На този етап участниците преминават обучение, което включва следните раздели – екипировка и средства за безопасност, правила и флагове, устройство на картинг и настройки, управление (газ/спирачка/волан), движение по пистата (завой, траектория, точки на спиране/завиване/изход) и др. Курсът е с продължителност 4 седмици, като включва 8 посещения.

Всяко посещение е с продължителност час и половина и включва теория и две сесии на пистата по 10 минути с последващ анализ от нашите инструктори В края на обучителния период децата преминават и курс с продължителност 4 сесии по 10 минути на състезателна машина на пистите в Кюстендил или Хасково, за да се запознаят и адаптират към спецификата им и да са по-добре подготвени за финалния тест и подбор.

Финална подготовка и тестове – тази част от програмата ще се проведе на Картинг пистата в Кюстендил преди началото на сезона през Март 2017. Академията през 2017: Там малчуганите ще бъдат подложени на финален тест за подбор на най-добрите не само като умения зад волана и на пистата, но и като физическа подготовка, съобразителност и познаване на правилата на БФКС. Поради големия интерес и разнообразие на възрастови групи, през 2017 в националния шампионат на БФКС ще бъдат формирани два класа за “Академия за млади пилоти“ – Мини БГ (от 6 до 9 години) и Мини Макс (от 9 до 12 години).

Раздаване на техника и екипировка – класиралите се 16 финалисти (по 8 от двете възрастови групи) ще бъдат разделени в два различни класа – Мини БГ и Мини Макс и ще получат своите индивидуални състезателни картове. CRG Hero с двигател Maxter 60 за Мини БГ или Praga Piccollo с двигател Rotax Mini Max за Мини Макс, като професионални механици ще настроят техниката по пилота (волан/педали/тежести). По време на Академията всеки пилот получава хомологиран екип и каска от БФКС. Картовете се транспортират и поддържат от квалифицирани механици наети от БФКС, като пилотите и родителите нямат ангажимент по транспорт, поддръжка и настройка на техниката.

По време на всяко едно от състезанията включени в състезателния календар през 2017 на всяка една от машините ще бъдат инсталирани системи за събиране на данни за поведението на пилотите, благодарение на които, екип от специалисти в областта ще прави анализ на представянето им и ще има възможност максимално ефективно да помага и работи за усъвършенстване на уменията им и техните резултати.