Страховити надпревари в Мини, Досев и Димитров с нов супердуел в Мини БГ

Страховити надпревари в Мини, Досев и Димитров с нов супердуел в Мини БГ

Драматични и направо страховити бяха надпреварите в клас Мини от националния шампионат по картинг днес. След вчерашната квалификация, днес се състояха двете състезания, които предложиха много емоции, но и опасни моменти.

Шампионът в Мини Бг Никола Цолов поведе от полпозишън, следван от Николай Колев и Димитър Иванов, който загуби една позиция. Иванов обаче бързо си върна 2-ото място. След това обаче се случи катастрофа. Алекс Атанасов след контакт със съперник се завъртя на първия обратен завой и се преобърна няколко пъти. Състезанието обаче не бе спряно, а маршалите на трасето тръгнаха веднага към мястото на инцидента при преминаващите с пълна скорост машини, за да окажат първа помощ на Атанасов.

В крайна сметка се оказа, че Алекс няма сериозни контузии и сам се изправи и отиде до линейката, която го откара в болницата за медицински прегледи. В продължение на 2 обиколки пилотите караха с повишено внимание, не знаейки какво се случва точно. В този период край трасето се появи и Никифор Баневски, който не участва в това състезание и започна да маха на пилотите, подканяйки ги да спрат, при положение че той не е сред официалните лица и организаторите на състезанието.

Инцидентът между Цолов и Димитър Иванов в първото състезание в Мини

След като обстановката се успокои, Митко опита атака и мина пред Цолов, но само за един завой. При следващия опит обаче Иванов успя да завърши успешно маневрата и поведе. Цолов веднага се опита да се върне лидерството и на следващата обиколка при атака от негова страна двамата се удариха, като Димитър се завъртя и се удари в предпазните огради. Той се върна след това на трасето и завърши 10-и. Цолов от своя страна финишира първи, но бе наказан с 10 сек, след като съдиите определиха Никола за виновен за инцидента. Така той бе класиран 3-и. За победител бе обявен Николай Колев, следван от Александър Михайлов. 4-и се нареди Мариян Бондиков.

Във второто състезание за по-малко от една обиколка Цолов успя да изпревари стартиралите пред него Колев и Михайлов и поведе. Димитър Иванов обаче също бързо си проби път от 10-а позиция и скоро бе 4-и. Той изпревари Колев и Михайлов, а след това започна да настига и Цолов. На финала разликата между тях бе едва половин секунда, но Цолов запази позицията си и взе победата. Трети на 6.883 сек остана Колев, следван от Михайлов и Люсиян Савов. Последният направи добър прогрес след старт от 11-а позиция.

В Мини БГ, както и вчера, страхотен дуел спретнаха Юлиан Димитров и Никола Досев (двамата на снимката горе вдясно). Този път битката спечели Юлиан, който победи и в двете състезания. В първото Юлиан поведе, но Досев не го изпускаше и веднага опита да го изпревари, но това се случи само за малко и Димитров отново пое лидерството. Двамата се движеха в пакет до финала, а в последната обиколка Досев атакува отново Никола, като се стигна и до сбутване между двамата. В крайна сметка Юли остана начело и завърши на 0.880 сек пред Досев. Подиумът допълни Слави Минков, а Андрей Георгиев стана 4-и и първи сред пилотите от академията.

Във второто състезание отново поведе Юлиан и отново Досев бе плътно зад него. В хода на състезанието на 3 пъти двамата си разменяха лидерството за по няколко завоя, като във всички ситуации Димитров успяваше да остане начело, контраатакувайки умело. В края на състезанието Досев допусна малка грешка и това позволи на Юлиан да дръпне с над 1 секунда, което му бе достатъчно да финишира спокойно като победител. Минков отново завърши 3-и на 12.121 сек, а Георгиев 4-и и първи от децата, идващи от академията за млади пилоти на БФКС.

В Ротакс Джуниър отново недостижим бе Христо Пенов (първия на снимката горе). Местният пилот водеше и в двете състезания за деня (общо 3-о и 4-о за уикенда) от старта до финала. В първото той остави на 2.666 сек зад себе си Дейвид Митов. Много силно каране направи Лора Христова. След като изостана на старта, тя успя да изпревари няколко свои съперници и завърши на 3-а позиция, следвана от Александър Коларов. И тук не липсваха драматични моменти. Във втората обиколка Гиоргос Костероглу излетя на последния завой и се удари с висока скорост в предпазните гуми. За щастие пилотът от Гърция се размина без сериозни контузии, като бързо бе изнесен от опасното място.

Във втората надпревара Пенов остави Митов на почти 7 сек зад себе си. На втора позиция се движеше Лора Христова, която бе успяла да изпревари Дейвид. Но 5 обиколки преди края й падна предпазителя на веригата, което по правилник означава, че те трябва да се прибере в бокса от съображения за сигурност. Трети се класира Коларов, който изпревари Паоло Христов.