Трима български пилоти на полпозишън в Румъния

Трима български пилоти на полпозишън в Румъния

Общо трима български пилоти ще стартират от полпозишън на пистата Амкар в Букурещ, Румъния. Там този уикенд се провежда 5-ия кръг от националния ни шампионат БФК-НКС и последен от румънския. При слънчево и топло време днес се проведоха квалификациите и квалификационните хийтове.

В категория PUFO (еквивалента на Mini BG), имаше най-много наши представители – 7. Трима от тях окупираха първите 3 места след квалификацията – Калоян Гьошев, Пресиян Стоянов и Силвия Станчева. Гьошев победи и двата хийта след това и ще потегли първи.

Пресиян зае 2-ото място в откриващия манш, но във втория изостана на старта, а след това получи 10 сек наказание за нередовен старт и това го прати 10-и на финала и 6-и в решетката. Пред него 5-и ще е друг наш представител – Деян Дамянов. Станчева бе дисквалифицирана заради това, че променила позицията си в решетката след червената линия в първия манш и ще тръгне 11-а, зад Виктория Янкова.

В клас Mini 60 най-напред от нашите пилоти утре ще тръгна Любослав Руйков. Той се класира 4-и в първия манш, но във втория загуби 4 места на старта и отиде 8-и. След това навакса до 6-а позиция и си осигури 4-о място за утрешното първо състезание.

Другите 4-има наши пилоти – Слави Минков, Георги Илиев, Петър Шингов и Христо Младенов ще заемат съответно местата от 8-о до 11-о. Минков направи добри маншове, като и в двата спечели позиции спрямо стартовата си.

Данислав Арсов и Калоян Генов

В Rotax Junior Данислав Арсов спечели и двата хийта и ще стартира първи утре. В първия той надделя убедително, но във втория румънския пилот Лазареску бе плътно зад него. Все пак Дани удържа първото място. Другите двама наши пилоти Самуил Иванов и Калоян Генов ще са 7-и и 13-и в решетката утре.

В клас Senior маншовете днес преминаха под доминацията на Люсиян Савов. Той спечели и двете надпревара със солиден аванс. Битка зад него и в двата хийта за второто място водеха Мартин Беков и Мелцер.

В първия превес имаше румънският пилот, но във втория Марти задържа 2-ата позиция и така ще потегли утре 2-и. След силен втори манш 6-а на грида ще е Лора Христова, а Виктор Върбанов 10-и.

В клас OKJ (еквивалент на нашия No Gear Open) стана масова катастрофа след старта, след която отпаднаха трима румънски пилоти. След това обаче Алекс Дешков и Кристиян Димитров също напуснаха състезанието след инцидент в края на първата обиколка, при който пилотът от Хасково удари отзад Алекс. Юлиян Димитров, излязъл на 3-о място, удържа позицията си до финала.

Дешков направи силен втори манш и финишира 4-и, а след наказание на пилот пред него бе класиран 3-и. Така той ще потегли 5-и, а точно пред него ще е Юли, който беше 7-и в манш 2. Томи Хаджийски ще тръгне 8-и.

В кралския клас KZ най-напред от нашите ще стартира Юлиян Серафимов, който завърши втори и в двата хийта, зад много бързия местен пилот Рока. Искрин Арабаджиев ще е 3-и на грида, след като пилотът, който и в двата манша завърши пред него – Котига, бе наказан във втория манш с 5 сек.

Другият наш представител Любомир Гърков нямаше шанс. В първия манш той бе излязъл на 2-а позиция, но получи технически проблем и отпадна. Във втория завърши 7-и и ще потегли 9-и утре.

Състезанието ще бъде предавано на живо у нас утре (12 септември) от 13:45 по телевизия B1B Sport благодарение на съвместната работа на Булсатком и Съркъл Медия.