Трима наши пилоти се състезаваха в Унгария

Трима наши пилоти се състезаваха в Унгария

Трима наши пилоти взеха участие във втория кръг от шампионата по картинг на Централна и Източна Европа (CEE Rotax Max Challenge) на пистата в Кешкемет, Унгария.

Двамата от тях – Люсиян Савов и Лора Христова, караха в клас Rotax Senior, а третият Данислав Арсов – в клас Rotax Junior. Състезанието беше в обратна посока на пистата, като премина при отлична организация.

В Senior Савов и Христова направиха добра квалификация. А след наказания на техни съперници двамата се наредиха доста напред – съответно на 5-а и 9-а позиция. Лора имаше проблеми с мотора още от тренировките и се наложи той да бъде сменен. А това попречи на нейния баща и механик Пламен Христов да намери добрите настройки на шасито.

Люсиян Савов (вдясно) с баща си Йордан

В първото състезание Люси завърши 9-и, като загуби позиции. Лора обаче отново нямаше шанс. Откъснаха се двете шпилки на задната джанта, след което гумата изхвърча на най-бързия завой. За щастие не се стигна до сериозен инцидент.

Във втория манш още във втория завой Савов атакува и се стигна до удар с друг пилот. В резултат имаше много поражения по картинга и той не можа да завърши манша. Лора финишира на 18-а позиция.

В 3-ия манш Савов стартира последен и завърши 17-и. Неговият баща и механик Йордан Савов призна, че в екипа са допуснали малка грешка в настройките заради страхотно многото грип на пистата, с което нашите пилоти не са свикнали.

Пламен Христов

Лора пък се сбута със съперник още в загряващата обиколка и не можа да стартира, тъй като от удара една от гумите й спадна. В общото класиране Люси е на 17-о място, а можеше да бъде близо до топ 10, ако не бе инцидентът във втория манш. Лора зае 21-о място.

В Junior уикендът започна много добре за Арсов, който в една от тренировките даде 3-о време. В Warm-up той дори бе най-бърз, а в квалификацията се нареди 4-и, само на 0.004 сек от 3-и. По-късно обаче получи странно наказание от 3 места назад на грида заради „агресивно загряване на гумите“.

Така в първото състезание Дани стартира 7-и и завърши 7-и, като записа втората по бързина обиколка. Във второто прогресира до 6-а позиция, като с оглед на темпото това беше максималният резултат. В 3-ото финално пилотът на Велико Търново отново завърши 6-и. В общото класиране Арсов стана 7-и с равни точки с 6-и.

„Убедихме се, че по нашия начин – без пари и без професионална подкрепа – с баща, който само сипва гориво и помпи гумите, на такова ниво нещата няма как да се случат, каза Стефан Арсов, който е баща и механик на Дани. – Със само 3 дни тренировки, изцяло със стари гуми и с машина – настроена по същия начин, както за нашите писти, нямащи нищо общо с тази, Дани успя да спечели някои сесии, а в други да бъде с времената на първите. Ако разполага с правилно настроена машина и треньор, Дани ще може да спечели този шампионат – макар и при оставащи само 3 кръга до края му!“

Данислав Арсов