Успешно първо състезание за Марти Стоянов с кола в тандем с Цецо Илиев

Успешно първо състезание за Марти Стоянов с кола в тандем с Цецо Илиев

Българският пилот Мартин Стоянов завърши успешно първото си състезание с автомобил. Това се случи вчера на пистата Маникур във Франция. В 2-часовия ендуранс Стоянов бе в екип с дългогодишния ни пилот Цветан Илиев и с баща си Мирослав Петков, който не кара. Нашият екип завърши 4-и.

Стоянов и Илиев бяха зад волана на Мигал Силует със стъклопластова каросерия с тегло 560 кг. и двигател от Ямаха Р1 с мощност 170 конски сили. Марти бе по-бързият пилот в екипа, като кара общо 90 минути в 2 стинта, а Илиев направи 1 по средата на дистанцията.

На старта Стоянов загуби позиция, но бързо влезе в ритъм и стигна до 3-ото място . Почти през цялото време Стоянов запазваше третото място. Но проблем в пневматичното превключване на скоростите, който механиците отстраниха за около минута, доведе до загуба на 1 обиколка в бокса.

Стоянов с автомобила Мигал Силует

Марти постоянно свикваше с колата и пистата и записа най бързата си обиколка в състезанието 4 тура преди края. А тя бе 3-ата по бързина от всички екипи. Двамата по бързи пилоти от него са инструктори в училището за пилоти на Маникур.

„Страхотно каране на Марти, заяви Цецо Илиев след финала. – Беше бърз, издръжлив и постоянен. „Победи“ ме безапелационно. Млада надежда която заслужава специално внимание. Той се представи,впечатляващо, а е само на 13 години. Благодаря и на Миро за добрата стратегия. С Марти са страхотен екип. Пожелавам им късмет и много победи.“

Мартин и Цветан Илиев