Варсано спечели шестия кръг на Auto-Kart във Враца

Варсано спечели шестия кръг на Auto-Kart във Враца

Прекрасни условия за провеждане на състезание посрещнаха участниците в шестия кръг от националния любителски шампионат по картинг Lotus Sofia Auto-Kart Championship в събота, 12 септември, на картинг писта Враца. Това съобщава auto-kart.com. Победата спечели Данаил Варсано от отбора на Lotus SF. Втори се класира Олег Дамянов от Montana Extreme, за който това беше първо състезание в шампионата от над година насам. Трети на подиума е Борис Барболов от Lotus SF. Състезанието пропусна шампионът за 2019 г. Тома Маринов от Pro Racing Team, който е с контузия на глезена и по този начин отпадна от битката за титлата и на практика няма да успее да я защити.

Два състезателни манша от по 14 обиколки определиха класирането в състезанието. И в двата победител бе Данаил Варсано, който бе недостожим за своите съперници. Сериозно предимство за него бе фактът, че картовете във Враца все още не са оборудвани с възможност за добавяне на тежести с цел изравняване на теглото до минимално необходимите 79 кг, което на бързото врачанско трасе има сериозно влияние, още повече имайки предвид, че Варсано е с около 30 кг по-лек от своите основни съперници. От друга страна обаче, тежките за каране машини на тази скоростна конфигурация бяха предизвикателство, с което той се справи чудесно. Битките за позиции бяха зад лидера.

В първия манш Йордан Пенчев (Shadow Kart Team) успя да стигне до втората позиция още в началото, но към края на манша бе настигнат от Борис Барболов и Олег Дамянов, които през целия манш водеха битка помежду си, но това не им попречи в същото време да настигат Пенчев. Последните 2 обиколки, битката за втората позиция се затегна, но промяна в позициите така и не последва – Пенчев остана втори, следван от Барболов и Дамянов, които преминаха под карирания флаг един до друг, почти на фото финиш. Калоян Костадинов и стартиралия начело Юлиян Гошев допълниха класирането.

Варсано, следван от Дамянов.

Във втория манш отново се заформиха битки зад лидера Варсано, който още в началото успя да излезе начело, следван от Олег Дамянов. Зад него Борис Барболов, Йордан Пенчев и Калоян Костадинов разменяха своите места в първите обиколки, докато Барболов не се закрепи на третата позиция, следван от Пенчев и Костадинов. Последните двама се движеха плътно чак до финала, а Барболов започна да настига откъсналия се Олег Дамянов обиколка след обиколка със стабилно високо темпо. В последната обиколка на излизане на старт-финалната права сантиметри не стигнаха на Барболов за второто място и с Дамянов минаха през линията отново почти на фото финиш.

Зад тях, Пенчев бе изпреварен от Костадинов няколко завоя преди финала, като се опази от контраатаките до финала и така завърши на четвъртата позиция, но неговата маневра бе оспорена от Пенчев, който твърдеше, че не му е оставено достатъчно място и е бил избутан. Предвид, че състезанието вече бе приключило – записа от камерата на Калоян Костадинов ще бъде разгледан впоследствие и решение ще бъде взето допълнително.

Индивидуално класиране от 6-и кръг:

Данаил Варсано Lotus SF 30

Олег Дамянов Montana Extreme 27

Борис Барболов Lotus SF 25

Йордан Пенчев Shadow Kart Team 23

Калоян Костадинов Kostadinov Team 22

Юлиян Гошев Pro Racing Team 21

Отборно класиране:

Lotus SF 55

Montana Extreme 27

Shadow Kart Team 23

Kostadinov Team 22

Pro Racing Team 21

Следващият 7-и кръг е на 3 октомври, като се очаква потвърждение на коя писта ще се проведе.