Великолепна победа за Мартин Беков в Румъния

Великолепна победа за Мартин Беков в Румъния

Мартин Беков спечели 3-ия кръг от шампионата по картинг на Румъния. Той се проведе миналия уикенд на пистата Speed Park в Бакау. Общо 12 пилоти участваха в неговия клас Rotax Senior при традиционно силна конкуренция и изравнени възможности.

Беков заедно със своя баща и механик Александър пристигнаха на трасето в четвъртък. Марти още от тренировките бе с добри времена. Това, което затрудни него, а и местните пилоти, бе фактът, че трябваше да се кара с не много подходящата за клас гума от типа D2. Освен това пистата не събираше много грип.

Въпреки това българският пилот бе постоянно в челото в тренировките, а в квалификацията постигна първа позиция с много добър аванс. Последваха първи места в двата квалификационни хийта, в които той отново като цяло бе по-бърз от съперниците си. Това му осигури полпозишън за неделните състезания пред Марчидан, Мунтеану и 4-ия Йордаке.

В решителните състезания в неделя на Беков му бе по-тежко. В първото състезание имаше няколко опита от страна на съперниците да го изпреварят, но те се оказаха неуспешни. След това местните пилоти започнаха да се борят помежду си. Това даде шанс на Беков да дръпне и да спечели пред Йордаке.

Във второто гумите на Марти вече бяха към края на живота си. Освен това пистата изстина рязко и промени характеристиките си. Гласеше се и да завали. В крайна сметка дъждът се размина, но това не направи задачата пред Беков лесна. По време на надпреварата в един момент трима се опитаха да го изпреварят, но без успех. В последствие той и Марчидан се откъснаха. Андрей го атакува, но се качи високо на бордюра, излезе от идеалната линия и загуби ценно време. Това даде шанс на Беков да дръпне малко, който аванс той задържа до финала.

Така с 50 точки Марти спечели убедително кръга пред Марчидан с 36 т. и Мунтеану с 29 т. В генералното класиране Беков води с актив от 124 т. пред Марчидан със 101 т. Йордаке е 3-и с 96 т.