Владимир Арабаджиев, Мюлер, Савов, Дешков и Руйков на полпозишън в Кюстендил

Владимир Арабаджиев, Мюлер, Савов, Дешков и Руйков на полпозишън в Кюстендил

Владимир Арабаджиев, Петер Мюлер, Люсиян Савов, Алекс Дешков и Любослав Руйков ще стартират от полпозишън в класовете KZ, Rotax Senior, Rotax Junior, Mini и Mini BG в Кюстендил.

Там този уикенд на пистата Пауталия се провежда първият кръг от новия сезон в Националните картинг серии. Днес се състояха квалификациите и квалификационните хийтове, които се проведоха при горещо време, като дъжд не заваля.

След като не беше карал в състезание 1 година и половина, Арабаджиев реши да участва в първия кръг и постигна второ време в квалификациите. Най-бърз беше шампионът Юлиян Серафимов с нов рекорд на пистата. Той поведе в първия хийт след старта, но спря още във втората обиколка заради скъсана задна ос.

Така начело излезе Любомир Гърков, който бе изпреварен от Владо и Искрин Арабаджиев. Двамата излезе финишираха на първа и втора позиция, но след финала първия получи 5 сек наказание заради хлътнал спойлер, което се случи след атаката му срещу Гърков. Така първи стана Искрин, следван от Любо и Владо.

Стартът във втория хийт в KZ

Във втория Серафимов изобщо не участва и така Владимир потегли първи и спечели. Гърков завърши втори, а Искрин 3-и. В общото класиране двамата Арабаджиеви завършиха с равен брой наказателни точки (-3), но Владимир ще стартира утре първи заради по-предното си класиране в квалификацията (2-о място).

Гърков ще потегли 3-и, а Цветан Илиев след силно каране в първия хийт ще е 4-и. В решетката следват Радослав Кобуров и Александър Гълъбов – Санде с много добро пилотиране във втория хийт.

В клас Rotax Senior германецът Петер Мюлер и Дейвид Митов си размениха по едно първо и по едно трето място в хийтовете. Така те също завършиха с равен брой наказателни точки (-3), но най-доброто време в квалификацията на немския пилот му дава предимство.

Петер Мюлер (вляво) и Дейвид Митов

Слабост на Мюлер бяха стартовете, като и при двата той губеше лидерството спрямо Дейвид. Мартин Беков на два пъти завърши втори и ще стартира 3-и, следван от гръцкия пилот Макис Соис. Грида допълват още двама представители на южната ни съседка.

В Rotax Junior доминираше Люсиян Савов. Той бе най-бърз в квалификацията, а след това спечели и двата хийта. Последното обаче не стана лесно. И при двата старта той губеше лидерството и трябваше да изпреварва съперниците си.

Втори ще потегли Димитриос Мавроматидис от Гърция, който записа трето и второ място. Същите класирания имаше и Данислав Арсов, който тази година премина в по-горния клас. Пилотът от Велико Търново обаче бе по-назад спрямо опонента си в квалификацията.Четвъртият участник в клас Юлиян Димитров имаше проблеми с мотора в първия манш и не участва. Във втория Юли кара и стана 4-и.

Един от сратовете в Mini

В Mini Алекс Дешков спечели квалификацията и двата хийта. В първия той остави зад себе си Христо Младенов и Лео Райчев. Този хийт на два пъти беше спиран, като в първия случай имаше инцидент, след който Йосиф Тошков и Слави Минков (след контакт на последния със Снежана Илиева) се озоваха в зоната за сигурност след завой 1.

Във втория хийт в битка за втората позиция се удариха Младенов и Райчев. Това прати Лео едва 9-и, а Христо завърши 6-и. От ситуацията се възползваха Томи Хаджийски и Минков, които завършиха 2-и и 3-и. В крайна сметка 2-и ще потегли Хаджийски, следван от Младенов и Слави.

В Mini BG доминираше Любослав Руйков. Той спечели всички сесии, а в квалификацията беше с близо половин секунда по-бърз от втория Пресиян Стоянов. Именно последният ще потегли втори, следван от каращия с името Cee Jay гръцки пилот. Виктор Тодор се завъртя в първия манш след контакт със съперник и ще е 4-и на грида.

Резултати и стартови решетки:

Програма за утрешния ден (5 юли):