Владо Арабаджиев: В живота ми вече има неща, които са по-важни от картинга

Владо Арабаджиев: В живота ми вече има неща, които са по-важни от картинга

Владимир Арабаджиев спечели за втора поредна година шампионата по картинг в KZ2. Пловдивчанинът води битка със Симеон Симеонов и Васил Коларов до самия финал на сезона в Кюстендил. В крайна сметка Владо спечели с 4 точки пред Мони и получи шампионската си купа на годишното си награждаване на БФКС. След церемонията Арабаджиев сподели какво смята за изминалия сезон и дали ще кара през 2017 г.

– Спечели титлата за втора поредна година в KZ2. По-лесна ли беше тази от миналогодишната или по-трудна?

– Не можеш да кажеш, че има лесна титла. Винаги има някакви препятствия. Със сигурност в историята е имало година, в които всичко да минава безпрепятствено. Тази година основният проблем при нас беше, че нямахме много време и пропуснахме 2 състезания. Това със сигурност оставя решаването на титлата за последния кръг, което не е удачен вариант. Аз все пак имам доста опит, а и помагам на малките пилоти, които тази година се представиха много добре.

– Защо се случи така, че пропусна тези 2 състезания – на Серес и в Хасково?

– Пропуснах 2-та кръга заради лични ангажименти. В живота ми има неща, които вече са много по-важни. Със сигурност картингът не е на първо място.

– Каква беше конкуренцията спрямо предишния сезон?

– Момчетата – Симеон (Симеонов), Васил (Коларов) имат много да учат. Александър Цветанов също. Мисля, че се развиват добре. В България, смея да кажа, не сме толкова зле като организация. Но от гледна точка на участие на пилотите и на съоръженията със сигурност изоставаме много повече дори от една Румъния.

– Бяхте на състезание там (на Търгу Секуеск). Как видя нещата там?

– Организацията на самата писта е много различна. Гумите, които се използват са други и стила на каране е много различен. Все пак се представихме на ниво. Но като всеки друг спорт това изисква тренировка. Не става като отидеш в петък и не познаваш пистата и в неделя си на състезание. Трябва тепърва да учиш пистата, да правиш настройки. Проблемите са много.

– За последните два сезона Симеон Симеонов беше най-сериозния ти съперник за титлата. Но след края на този сезон той реши да се откаже от картинга. Какво мислиш за това негово решение?

– Аз също не знам дали ще карам догодина. За мен Симеон се развива много добре в картинга. Но всеки си има приоритети и стъпки, които следва. Мога да давам само съвети, но не мога да налагам кой какво развитие трябва да има. С всяка годините личните ми ангажименти стават все повече и повече и свободното ми време намалява. Имам две деца. За момента големият не проявява интерес към картинга. Има други влечения – към бойните изкуства.

– Следиш ли Формула 1 още? Все пак си единственият български пилот, карал болид в официална сесия?

– Гледам състезанията. Това е нормално, тъй като си ми е в кръвта. Но F1 не е това, което беше на времето. Сега е повече бизнес. Нещата са много различни отпреди.