Юлиан Димитров – един от най-прогресиращите в Мини БГ

Юлиан Димитров – един от най-прогресиращите в Мини БГ

Един от най-прогресиращите пилоти в клас Мини БГ тази година е Юлиан Димитров. Независимо дали говори за състезанията в националния шампионат, който вече приключи, или за новосформираните Националния картинг серии. Въпреки че е по-малък от конкурентите си, той израства много бързо и завърши на 2-о място в шампионата, а има сериозни шансове да спечели сериите. Затова можем да кажем, че е един от най-прогресиращите пилоти в класа си.

„Видях един плакат в София Ринг Мол, на който пишеше за Академията за млади пилоти, спомня си началото Юли. – Помолих баща ми да ме запише да участват и той го направи. После тренирах там няколко седмици, избраха ме, и дойдох тук на пистата да се състезавам.“

Това се случва през 2016 г. В първия си сезон в професионалния картинг Юли кара добре и завърши 5-и в крайното класиране. То започна колебливо сезона, но след средата подобри класиранията и в края дори започна да се качва редовно на подиума.

През сезона Юли ставаше все по-бърз и печелеше състезания, като нощното в Хасково

За тази година амбициите му бяха да се бори за титлата. И той спори за нея, но все пак бе победен от по-опитния и по-зрелия Никола Досев. Досев доминираше в първата част от сезона със 7 победи от 8 кръга и това му донесе успеха.

От 9-ия до 12-ия кръг обаче Юли бе по-бързият пилот, записвайки 164 точки срещу 127 за съперника си. И ако Димитров не бе пропуснал 7-ия и 8-ия кръг в Хасково заради бойкота и скандалите около федерацията, то определено щеше да има по-големи шансове да се пребори за първото място.

„Училището ми помогна да стана по-добър. Уча в 31-о СОУ в София. Също така и тренировките извън пистата, споделя Юлиян. – Плувам, карам колело. Любимият ми предмет е Човек и природа. Но ме е яд, че не пропуснах да спечеля титлата, защото порпуснах цял кръг и не можах да наваксам в точките.“

Сега обаче Димитров има шанс да спечели една друга титла – тази на Националните картинг серии също в клас Мини Бг. Преди последния кръг, който най-вероятно ще се състои на Серес през ноември, Юли води с 35 точки пред Дани Арсов и има всички шансове да успее.

„Абсолютно сме доволни от представянето на Юли, казва майка му Румяна. – Той показва все повече дисциплина. Слуша своя треньор и механик – баща му. И в резултат на това има и резултати. Определено има голям прогрес, като трябва да се има предвид, че и конкуренцията е много сериозна и има по-големи момчета от него. Миналата година той започна на 7 години половина, а имаше участници на 10 г. и повече.“

Тази година Юли показва все повече дисциплина и слуша своя треньор и механик – баща му

Финансирането на участията на Юли са изцяло с лични средства на семейството, което дава всичко от себе си, за да може Димитров да е на пистата и да спори с най-добрите. В бъдеще се надяват със средства от спонсорство това да се случва по-лесно. За момента се справят, но ще е добре да има и помощ от други компании.

За следващия сезон амбициите на семейството са Юли да се състезава в по-горния клас Мини и отново ще се гонят челни класирания, като за следващото открито състезание в Кюстендил Димитров ще пробва да кара с машина именно от Мини.