Завърши участието на Алекс Дешков във FIA Academy Trophy 2023

Завърши участието на Алекс Дешков във FIA Academy Trophy 2023

Завърши участието на Алекс Дешков в FIA Academy Trophy 2023, където той успя да участва само в два от кръговете, защото по времето на кръга в Родби, Дания, той имаше приемен изпит по математика.

Последното състезание се проведе в Кремона при доста тежки жеги, но за Алекс то беше сравнително успешно. В две от общо трите тренировки, още се търсеха точните настройки, но в последната вече той постигна нужната скорост и завърши на 9-а позиция.

Квалификацията не беше такава, каквато се очакваше, защото имаше доста обърквания. Първо пилот, който предизвика инцидент още на грида ,забави цялата група зад него и те излязоха в последните 2 мин. После заради инцидент на пистата имаше прах на един от участъците и жълт флаг. Алекс остана с 14-то време, но в хийтовете успя да напредне, съответно в първия до 10-а позиция, втория – до 9-а и на последния – до 7-а. Така на финала Дешков стартира от 8-а редица.

„Беше трудно състезание, коментира Дешков. – 25 километровата продължителност при 35 градуса, почти невъзможността да се направи добра дистанция заради сравнително еднаквите мотори и една-две грешки от моя страна. Имаше моменти в правите участъци , в които бяхме по четири картинга в една линия и нямаш представа кой накъде ще реши да тръгне. Трудно е да избегнеш контакт със съперник и последващ инцидент, както стана и с мен.

Озовах се в тревата в предпоследната обиколка и това ме отведе до 24-то място, макар че имах добър старт и поддържах добро темпо. В крайна сметка натрупах още опит в състезания от това ниво и между пилоти, които се състезават в класни отбори. Академичния Трофей е и състезание, където се разчита в голяма степен на късмет какъв мотор ще ти се падне. Този път сменях мотор 4 пъти и първите два не бяха достатъчно добри. Желаем успех на следващия представител на България в FIA ACADEMY TROPHY 2024, с пожелания за по-добро представяне.“