Българското участие на Rotax MAX Challenge International Trophy 2023

Българското участие на Rotax MAX Challenge International Trophy 2023

В края на миналия месец се състоя голямото международно състезание Rotax MAX Challenge International Trophy, което се проведе на Льо Ман. В него България представиха Самуил Иванов и Илиан Янков съответно в класовете Rotax Senior и Rotax Junior като шампион и вицешампион в категорията у нас за миналата година. В надпреварата участваха 293 пилоти от 41 страни.

Самуил нямаше достатъчно време, за да разучи пистата, като на ден имаше право само на 3 тренировки по 10 минути. Общо 108 участника в класа бяха разпределени в три групи. Иванов стартира в хитовете от 32-а позиция в своята група, защото не можа да постигне по-добро време в квалификацията. Една от причините бе, че караше със своя мотор. Когато свърши състезанието той е разбрал, че може да се вземе по-добър мотор под наем от отбори, които участват в състезанието.

На един от хитовете валеше дъжд. Тогава Самуил успя да напредна с 20 позиции. В последния хийт на сухо обаче турски състезател го удари и го изкара извън пистата. Иванов получи травма на ребрата, заради която не можа да продължи участието си на следващия ден на състезанието. „За мен беше голямо предизвикателство да участвам на състезанието в Льо Ман, и също така време за равносметка и поставяне на нови цели и мечти“, заяви Самуил.

При Янков в Junior пилотите бяха разделени в 3 групи по 35 човека. На квалификационният хиит той успя да напредне от 32-а до 18-а позиция, но в събота на супер хийта имаше инцидент. При него 4 обиколки преди финала Янков бе ударен отзад и излезе от пистата. Докато се върне, вече бе последен. Това го върна назад като позиции и той не успя да участва във финала.

Ивон Симеонова участва в състезанието с билет от австрийския шампионат. Тя беше в клас Rotax Junior, но през целия уикенд нямаше шанс. Голяма част от тренировките не се състояха заради дъжд и инциденти. Сесиите бяха спирани с червен флаг и пилотите имаха много малко натрупани километри преди квалификацията.

В нея в групата на Ивон имаше много изчакване и стратегически игри.  Така тя остана едва 23-а в общото класиране. Това я постави в трудна позиция в хийтовете. Във всеки един тя прогресираше в класирането, като в последния стана 15-а. В крайна сметка 10 точки не й достигнаха, за да попадне след първите 35, които получиха право да карат във финала.