Данаил Варсано с втора победа в AKC 2021

Данаил Варсано с втора победа в AKC 2021

Данаил Варсано спечели втора поредна победа в третия кръг от любителския шампионат Lotus Sofia Auto-Kart Championship за 2021 г. Той се проведе на картинг писта Враца в събота, 5 юни.

Врачанският балкан посрещна участниците със сухо и слънчево време, което предложи чудесни условия за провеждане на състезание, на фона на постоянното дъждовно време през последните седмици. Дванадесетте състезатели премериха сили по традиционната схема „всеки срещу всеки,разпределени в 3 групи – A, B и C, респ. в трите манша битките бяха между пилотите от групи A-B, B-C и A-C.

Първи манш бе спечелен от Борис Барболов (Lotus SF), който в последните обиколки успя да се пребори с намиращия се начело Павел Петков (Отборът на Народа). Стартирал последен, четирикратният шампион успя да се справи с доста от съперниците си още в първите обиколки, а в средата на манша достигна и до втората позиция, след като изпревари съотборника си Красимир Цолов и Юлиян Гошев.

Б. Барболов (4) начело пред П. Петков (5) в първи манш, снимка: Каролина Шулейевска

След няколко обиколки зад Павел Петков, който се бе откъснал начело, той успя да стопи преднината му, да се възползва от негова грешка и да го изпревари. Зад Петков, класирането в манша допълниха Красимир Цолов, Юлиян Гошев (Pro Racing Team), Мартин Любенов, Стоян Момчилов (Отборът на Народа) и дебютиралите в това състезание Борис Сапунджиев (BNB) и Василена Илиева.

Във втори манш, Данаил Варсано доминира напълно, като още в самото начало излезе начело и се откъсна много напред. Двете различни предни гуми и изключително тежкия волан в неговия карт номер 3 не представляваха пречка за него, но от друга страна, важен момент беше факта, че врачанската писта все още не разполага със система за добавяне на тежести в картовете, а това дава голямо предимство на по-леките, сред които е и самия Варсано.

Втори се класира Диян Димитров от Отбора на Народа, който успя да се пребори с Калоян Костадинов за втората позиция. Стоян Момчилов от своя страна, се пребори с Олег Дамянов за 4-тата позиция, а Мартин Любенов не допусна да бъде изпреварен от Борис Сапунджиев в битката за 6-тото място. Павел Петков получи повреда в своя карт още в първите обиколки и остана последен в манша – скъсан болт на шенкела не му позволи да се бори за по-добро класиране.

Битката за местата от второ до шесто в трети манш, снимка: Каролина Шулейевска

В трети манш, без особени трудности, победата отново бе за Данаил Варсано, с която той подпечата и победата си в състезанието. Неговият карт като цяло бе по-бавен, но той имаше възможност да се откъсне напред благодарение на неговия съотборник Юлиян Гошев, който се постара максимално дълго време да удържи всички останали зад себе си. Заформи се сериозна битка за местата от второ до шесто между Гошев, Борис Барболов, Олег Дамянов, Калоян Костадинов и Красимир Цолов.

Стратегията се оказа успешна, защото Борис Барболов нямаше никакви шансове да настигне Варсано, след като излезе на втора позиция. От страхотната битка пък отпадна Красимир Цолов, т.к. волана на карт номер 3, който той управляваше, се затегна още повече и беше почти невъзможно да се завива надясно с него, въпреки че между втори и трети манш, ситуацията с двете различни предни гуми беше коригирана от домакините от врачанското трасе. До финала, Юлиян Гошев, Олег Дамянов и Калоян Костадинов продължиха битката за позициите от трета до пета и на финала завършиха в този ред.

Лидерът в генералното класиране Диян Димитров остана едва шести, седма завърши Василена Илиева, а Красимир Цолов успя все пак да стигне до финала, макар и последен и с обиколка изоставане. Той се оплака и от схващане и сериозни болки в рамото заради проблемите с управлението на своя карт.

Подиумът след края на състезанието, снимка: Каролина Шулейевска

Индивидуалните класирания на състезателите в отделните маншове определиха класирането от 3-и кръг:

Данаил Варсано Pro Racing Team                30

Борис Барболов Lotus SF                               27

Диян Димитров Отборът на Народа          25

Калоян Костадинов Lotus SF                               23

Олег Дамянов Montana Extreme                22

Юлиян Гошев Pro Racing Team                21

Павел Петков Отборът на Народа          20

Стоян Момчилов Отборът на Народа          19

Красимир Цолов Lotus SF                               18

Мартин Любенов Lyubenov Team 17

Борис Сапунджиев BNB                                     16

Василена Илиева Ilieva Team                         15

 

Отборно класиране:

Pro Racing Team             51

Lotus SF 50

Отборът на Народа 45

Montana Extreme             22

Lyubenov Team 17

BNB                         16

Ilieva Team                         15

 

Предстоящият 4-и кръг ще бъде на 19 юни, на картинг писта FDKart в Благоевград.