Двоен триумф за Христо Пенов у дома

Двоен триумф за Христо Пенов у дома

Две победи в първите 2 старта в клас Ротакс Джуниър записа Христо Пенов на домашната си писта Пауталия в Кюстендил, където се провежда 2-ия кръг от националния шампионат по картинг. Пенов имаше пълно превъзходство, като спечели квалификацията с 0.466 сек пред Паоло Христов. Трети се нареди Мартин Беков.

Първото състезание започна със страхотен старт на Лора Христова, която от 6-а позиция излезе 4-а, а в края на 2-ата обиколка бе вече 3-а, зад Паоло и Пенов. Последният водеше убедително напред и до финала натрупа над 5 сек аванс пред Христов, а Лора завърши 3-а, оставяйки зад себе си Дейвид Митов.

Във второто състезание Пенов отново поведе уверено, а Лора изпревари Паоло и излезе на 2-а позиция. В края на обиколката тя дори атакува лидера, но неуспешно. До финала тя, Паоло и Дейвид водеха страхотна битка за второто място. Първо Митов изпревари Паоло и стана 3-и, а след това се справи и с Христова. Плевенчанката обаче бързо си върна второто място, а до финала удържа атаките на Митов, който пък в края бе изпреварен от Паоло.

В клас Мини Бг също две убедителни победи записа Никола Досев. Той взе и полпозишъна, като изпревари Юлиан Димитров с 0.163 сек. Трети се нареди Слави Минков, следван от Анна Монева.

В първата надпревара Юли поведе, след като в първия завой влезе отвътре на Досев (на снимката долу вляво) и го изпревари. В началото на 2-ата обиколка обаче Досев си върна водачеството след успешна маневра, започнала на старт-финалната права и завършила на първия завой. Минков бе 3-и. В началото на 9-ата обиколка обаче Снежана Илиева, която е дъщеря на популярния ни пилот от близкото минало Цветан Илиев, се удари в гумите на старт-финала и катастрофира. Инцидентът изглеждаше страховит, но момичето се отърва без контузии. Състезанието бе спряно и класирането бе обявено след 8-ата обиколка, както е по регламент. Досев бе обявен за победител, следван от Димитров и Минков. Пети и най-добре класирал се пилот от академията бе Андрей Георгиев.

Без драми премина второто състезание. Досев спечели лесно, като на старта Минков стана 2-и, изпреварвайки Юлиан. В края на 2-ия тур Димитров се върна на 2-а позиция, но Досев вече беше избягал напред. На финала Никола спечели с 5.2 сек аванс.

В клас Ротакс Макс днес се проведе само квалификацията и очаквано убедително я спечели Любомир Гърков. Той изпревари Николай Арабаджиев с 0.618 сек. В най-мощния клас KZ2 квалификация изобщо нямаше, тъй като заради проблеми с китката в нея не участва Юлиан Серафимов. Така на пистата остана само Александър Цветанов и съответно сесия нямаше. Това означава, че няма да има и състезания утре.

В клас Мини най-бърз в квалификацията бе Димитър Иванов (на снимката долу). Той изпревари с 0.212 сек Александър Михайлов. Трети се нареди Николай Колев, а едва 4-и остана победителят от първия кръг в Кюстендил Никола Цолов.