Христо Младенов: Пилотът с най-голям прогрес в Mini

Христо Младенов: Пилотът с най-голям прогрес в Mini

Пилотът с най-голям прогрес в клас Mini през тази година е Христо Младенов. Роденият в София пилот спечели титлата в Mini BG миналата година и логичния преход за него беше качване в по-горния клас. И като дебютант в екипа му бяха наясно, че няма как веднага да започне да се бори за призовите места.

Началото на сезона бе трудно. Ицето често беше на опашката и бе далеч от времената на батковците. Постепенно обаче нещата се промениха. С много работа и тренировки Младенов започна да подобрява представянето си. Към средата на сезона в Националните серии започна да се качва на подиума. А в края дори беше най-бърз.

Христо спечели състезанието за Балканската купа в Кюстендил. Да, вярно това стана след наказание на Слави Минков, който финишира първи, но това не отнема от заслугите на Младенов, който направи страхотен прогрес в състезанието от 5-о място.

„Големият му прогрес се дължи на това, че сме много постоянни и правим изключително много тренировки, казва неговият помощник-механик Денис Янев. -Последните 5 месеца не сме спирали да караме. Местим се от писта на писта и всеки уикенд тренираме. Също и на голямата подкрепа на дядото Христо Петров и на главния механик Янек.

Христо се подобри във всяко едно отношение. В началото на сезона беше отзад. Той порасна като човек и ме слуша за всяко едно нещо. Сам започна да тренира траектории за изпреварвания и различни влизания в завоите. Сам започна да усеща кога се чувства най-сигурен и най-бърз. Другата причина, поради която нещата се получават, е, че ние сме страхотен екип. Много се разбираме и много се слушаме.

Важното е, че той връща обратна информация. А това миналата година беше доста по-трудно, защото той не можеше да осъзнае какво се случва. И трябваше нещата да се получават на сляпо. Сега е много по-лесно, защото той слиза от картинга и ми казва къде е проблемът или какъв е проблемът. Когато няма проблем също ми казва.”

„Доволен съм от всичко”, казва лаконично Младенов. „Доволен е от това, че се движим с времената на най-бързите и че се борим с тях, продължава Денис. – Не съжаляваме, че не се класирахме в топ 3 за годишното класиране, тъй като това не са били нашите цели. Целта ни беше да се учим. Той определено надмина моите очаквания. Повече от доволен съм.”

За догодина Младенов ще се бори за по-челно класиране в Mini. А шампионатът се очертава да бъде много интересен и оспорван със силни пилоти като Слави Минков, шампионът в Mini BG Дешков, македонските състезатели.

„В края на сезона според мен бяхме най-бързи, казва дядото Христо Петров. – Аз лично съжалявам, че не се класирахме в топ 3 за годината. Това донякъде е и наш пропуск, тъй като на Серес подадохме контестация срещу Арсов за първия манш, а във втория той ни удари. Така изпуснахме третата позиция. Сезонът беше добър, по-добър от очакваното. Догодина трябва да сме шампиони. Няма да ни е лесно.“

Извън пистата той обича да гледа драг състезания, а понякога и Формула 1, като се учи от онборд кадрите от своята машина. Онбордите му помагат, тъй като по този начин той вижда грешките си от позиция, от която не може докато кара. И гледайки сам казва какво е трябвало да не прави или къде да завие по друг начин, къде да спре по-рано и т.н.